Kada djeca prestaju drijemati?

Foto: Unsplash

MOŽDA se veselite što će vaše dijete odustati od dnevnog spavanja, a možda ste nervozni jer to znači da ćete izgubiti dragocjeno vrijeme za sebe. Bili kako bilo, možda se i pitate kada uopće djeca prestaju drijemati.

Pedijatrica dr. Krupa Playforth za Today kaže da je san ključan za sve, osobito za djecu koja rastu i razvijaju se.

"Sve više istraživanja potvrđuje da visokokvalitetan, dosljedan san odgovarajućeg trajanja pomaže funkcioniranju tijela. Čak imamo studije koje nam pokazuju da dnevno drijemanje može pomoći djeci predškolske dobi da uče i zapamte informacije", pojasnila je i dodala da je san neophodan za rast, razvoj mozga, regulaciju raspoloženja, oporavak i imunološku funkciju.

Prema pedijatrici, rasporedi drijemanja razlikuju se ovisno o dobi.

"Između 1. i 2. godine većina djece prijeđe s dva dnevna odmora na jedan. Djeci u toj dobi potrebno je između 11 do 14 sati sna unutar 24 sata, što uključuje i drijemanja", kaže.

"Također je normalno vidjeti promjenu u obrascima spavanja oko 2. i 3. godine, ali većina djece mlađe od 3 godine i dalje treba popodnevno spavanje", nastavlja.

Prema Playforth, "djeca između 3. i 4. godine počinju koketirati s prestankom spavanja, ali i dalje trebaju dnevni odmor kako bi lakše prebrodila ostatak dana".

"Ako vaš trogodišnjak još uvijek spava danju, a dobro spava noću, nema potrebe da mu ukidate dnevni odmor. Zapamtite da djeca u dobi od 3 do 5 godina obično trebaju između 10 i 13 sati sna dnevno", napominje. 

Prema anketama, otprilike 60 posto četverogodišnjaka ima popodnevni odmor, dok samo manjina drijema u dobi od 5 godina.

Pročitajte više