Kako djetetu sniziti povišenu temperaturu? Pedijatri savjetuju što treba izbjegavati

Foto: Shutterstock

POVIŠENA temperatura kod djece često se javlja iz različitih razloga. I dok većina roditelja bespotrebno snižava temperaturu koja je blago povišena, odnosno iznosi manje od 38 stupnjeva, pedijatri govore da je povišena temperatura zapravo način na koji se dječje tijelo bori protiv određene infekcije. Ipak, svaku temperaturu višu od 38 stupnjeva potrebno je sniziti, a postoji nekoliko načina za to, donosi Stanford Medicine.

Kako objašnjavaju pedijatri, temperatura se kod djece prvenstveno treba snižavati ako im izaziva bolove ili nelagodu. Isto tako, dijete može pokazivati simptome razdražljivosti i umora, a javlja se i smanjeni apetit. Osim lijekova prije čijeg davanja je potrebno konzultirati se s liječnikom, pedijatri su izdvojili nekoliko načina za snižavanje povišene temperature.

Kao prvo, savjetuju da dijete odjenemo u laganiju odjeću jer višak odjeće samo zadržava toplinu tijela i uzrokuje porast temperature. Isto tako, savjetuju da bi bilo dobro da dijete pije što više tekućine kako ne bi dehidriralo. Tuširanje mlakom vodom isto je dobar način za brzo snižavanje temperature.

S druge strane, pedijatri su također upozorili na neke od najčešćih grešaka koje roditelji rade kad pokušavaju sniziti temperaturu djeteta. Kako objašnjavaju, roditelji često greškom tuširaju dijete hladnom vodom ili mu stavljaju alkoholne obloge, što može biti vrlo opasno.

Pročitajte više