Kako poboljšati bebine motoričke sposobnosti?

Foto: 123rf 

ČIM BEBA počne koristiti ruke za hvatanje i držanje stvari koje može dohvatiti, kreće njena urođena znatiželja istraživanja svijeta oko nje.

Igra predstavlja najvažniju metodu učenja za djecu. Igrajući se oni otkrivaju, istražuju, komuniciraju i počinju sticati raznorazne vještine. Zato je vrlo važan odabir igračaka prilagođenih za određenu dječju dob.

Od najranijih dana bebu se može stimulirati masažom i razgibavanjem kukova. Istraživanja su pokazala da bebe koje dobivaju masažu od roditelja, puno brže napreduju i mentalno i motorički, te dobivaju lakše na težini te mnogo bolje spavaju. Osim toga bebe vole osjećaj masaže. Zato, priuštite svojoj bebi masažu.

Bebu treba poticati da puže, jer je to odličan način da razvije fine i grube motoričke sposobnosti. Osim toga vaše dijete će pokušati držati glavu gore da bi vidjelo što se događa oko nje. Time će ojačati cijelo svoje tijelo koje će joj biti potrebno za nadolazeće razdoblje.

Jednom kad dijete koordinira pokret ruka – usta, svaki novi predmet završava u ustima, jer su usta u tom periodu najviše razvijena za skupljanje dojmova. Zato je vrlo važno paziti na dijete u toj fazi jer je dom prepun malenih predmeta koje mogu ozlijediti vaše dijete.



Postavljajte bebu u razne položaje dok je budna, jer postavljajući je na leđa, trbuh i bok efikasno ćete ojačati trbušne i leđne mišiće bebe.

Pokušajte joj stavljati u ruku raznorazne predmete različitih oblika i veličina, kako bi beba počela razvijati svoje fine motoričke sposobnosti.

Kako dijete raste i jača, više će se voljeti igrati igračkama koje mu daju osjećaj moći. Igračka s kotačićima lakše se kreće pa je utoliko i zanimljivija.

Zatim igračke ili predmeti koji proizvode glasniju buku, biti će mnogo interesantniji od onih koje proizvode tupi zvuk.

Neke od igračaka koje razvijaju motoričke sposobnosti su: tricikl, igračke koje dijete može vući za sobom, igračke koje se slažu jedna u drugu, sve vrste slagalica, lopta…

Naravno, odabir igračaka ovisi o djetetovoj dobi i razvijenosti. 

Pročitajte više