Kako preživjeti dan nakon pomicanja sata ako ste roditelj

Foto: Shutterstock

DVAPUT godišnje pomičemo kazaljke na satu kako bismo se prilagodili ljetnom odnosno zimskom računanju vremena. Ako nemate djecu, jutros ste možda odspavali sat duže, ali većina roditelja nije si mogla priuštiti taj luksuz.

Prema pedijatrici Michelle Caraballo, jedan sat možda ne predstavlja veliku razliku za odrasle, ali promjena vremena u jesen može biti posebno teška za djecu.

"Remećenje ritma spavanja kod djece može rezultirati razdražljivošću, hiperaktivnošću, poteškoćama s pažnjom i koncentracijom", kaže ona.

Dr. Caraballo savjetuje roditeljima da pomognu djeci da se nose s promjenom vremena praksama koje rezultiraju dobrim snom. To znači da djeca trebaju uspostaviti rutinu odlaska na spavanje koje ćete se pridržavati.

"Rutina bi trebala početi odmah nakon večere isključivanjem svih elektroničkih uređaja, što uključuje televizore, mobitele i tablete. Ako je dijete budno, može se baviti slaganjem slagalica, čitanjem ili mirnim igranjem. Rutina može uključivati kupanje, odijevanje pidžame, pranje zuba i čitanje priče za laku noć. Mala djeca su majstori odugovlačenja i znaju kako pomicati granice kako bi postigla što žele. Roditelji ne bi trebali popuštati", govori liječnica.

Stvorite zdravo okruženje za spavanje

Tamna, hladna i tiha spavaća soba neophodna je za kvalitetan san. Također biste trebali držati sve elektroničke uređaje podalje od djetetove sobe jer oni mogu potaknuti na igru i ometati dijete dok se uspavljuje.

Pažljivo prilagodite rutinu odlaska na spavanje

Stručnjaci savjetuju da se djecu na zimsku promjenu vremena počne privikavati tjedan do dva prije tako da se svaku večer stavlja u krevet 10 minuta ranije od uobičajenog. Ako u tome niste uspjeli, možda je danas dan kada bi bilo zgodno preskočiti poslijepodnevni odmor.

Na koncu, koliko god se trudili, djeca se mogu tjednima buditi prerano. Umjesto da ste proteklog vikenda spavali sat vremena duže, osjećat ćete kroničan umor i nedostatak sna. Pokušajte ostati smireni jer ćete usvojiti novu rutinu.

Pročitajte više