Kako "preživjeti" prvi mjesec s bebom, a opet ostati svoja

Foto: 123rf
 
DEVET mjeseci trudnoće možda su bili teški no kad pokraj vas leži malo nemoćno biće, koje vas iznenađuje prodornim plačem, tih devet mjeseci često se čine lakima i dalekima…

Navikavanje na život s novom bebom za neke majke je stresno i iscrpljujuće.
 
Hranjenje i hvatanje ritma spavanja nije jednostavno, a jedino što je mamama tada potrebno je -  odmor.
 
Pokušajte raditi što je moguće manje. Zamolite supruga, ukućane ili prijateljicu da na kratko vrijeme preuzmu kućanske poslove, kako biste se vi mogli oporaviti i odmarati da biste imali dovoljno snage da budete uz svoju bebu. 
 
Prvih mjesec dana s bebom je svakako najteže. Odjednom treba usvojiti sasvim nove navike, živjeti skroz drugačiji život, a pored toga se treba oporaviti i od samog porođaja.
 
No, s druge strane - prvih nekoliko tjedana života vašeg djeteta istinski je čarobno vrijeme, unatoč novim izazovima koji su pred vama. 
 
San je sada najvažniji.
 
Ako ovo razdoblje uspijete uspješno prebroditi, sve će vam se ostalo činiti lakše.
 
Zato, ako je ikako moguće, pokupajte se što više odmarati i što bolje oporaviti od porođaja jer ćete tako bit ćete manje podložni postporođajnoj depresiji. Klasično pravilo koje doista zlata vrijedi je, spavajte kad i vaša beba spava, bez obzira na doba dana. Ovo je savjet koji će vam dati svaka majka, bez obzira na godine i vrijeme u kom je rodila. Kad god beba zaspi, ostavite sve kućanske poslove i odspavajte, jer je vaše stanje u tom trenutku ipak važnije od prljavog suđa.
Ako želite uspostaviti rutinu spavanja za svoju bebu, pokušajte bebu staviti na spavanje oko 19 sati. Nahranite je, zatim malo pričekate pa je okupajte. Još jednom je nahranite, ako vam se čini da je gladna, a zatim joj nježno kažite da je vrijeme za spavanje. U prvim tjednima planirajte sljedeće hranjenje oko 22 sata, prije svog odlaska na spavanje. Ako je nužno, probudite bebu da to obavite.
 
Jedan od najvećih problema novopečenih roditelja je to što beba ne zna reći što joj treba, a često plače. Vremenom ćete naučiti, ne brinite, sada samo trebate znati kako utješiti svoje maleno zlato.
Pokušajte imitirati zvukove iz maternice. Da biste umirili bebu prvih mjesec dana, šuškajte, njišite se i postavite bebu u položaj u kojem je bila dok je još bila u vašem trbuhu. Pa čak i zvuk fena bebe podsjeća na šumove koje je čula u maternici… Od ovih metoda kasnije bebu odviknite i postepeno je pokušajte naučiti da sama zaspi.
 
Smatra se da je 40 dana potrebno za oporavak nakon porođaja te da je bebi potrebno toliko vremena da se adaptira. Beba se štiti od infekcije, pa u prvih mjesec dana dozvolite samo najbližoj rodbini. Svi koji se približavaju bebi,prije moraju dobro oprati ruke i trebaju biti zdravi.
 
Roditeljima pomaže i patronažna sestra iz doma zdravlja, koja dolazi u posjetu te obučava roditelje kako da pravilno paze i njeguju bebu. Možete je pozvati ponovo ili kontaktirati ako imate kakvih dodatnih pitanja.

Uloga tate
 
Ne očekujte previše. Mnogi novopečeni očevi se brzo obeshrabe ako naprave nešto pogrešno, pogotovo kada vide kako se mama bolje snalazi. Nemojte previše očekivati od vaših partnera i nemojte im prigovarati, naučiti će, ali im je potrebno malo više vremena. S druge strane isto tako je važno da su tu i da se trude. Pokušajte podijeliti obaveze. Podijelite što je čija dužnost prvih nekoliko tjedana, neka tata bude zadužen za nabavu i za spremanje kuće dok mama vodi računa o bebi ili kako se već dogovorite.
 
Bez obzira na uzbuđenje i sreću zbog dobitka bebe, konstantna briga o novorođenčetu zaista može biti previše i može vas iscrpiti do krajnjih granica. Pronađite način da ne očekujete previše od sebe kao i da se pobrinete za sebe.
 
Jednostavno prihvatite nered koji je beba donijela u vaš život, jer je to najljepši mogući nered koji će vam se dogoditi. Ne trudite se da sve bude „po špagi“, uživajte u svakom trenutku sa vašom bebom i prilagođavajte se jedno drugom.
 

 

Pročitajte više