Kako razgovarati s djecom o tome da ste teško bolesni?

Foto: 123RF

NE POSTOJI način da od svoje djece zauvijek skrivate informacije o bolesti s kojom se suočavate. No, ponekad je teže o svemu informirati djecu nego što je bilo prvi put čuti vlastitu dijagnozu.

Nakon što saznate dijagnozu, možete doživjeti osjećaje poput bijesa, straha i tuge. Koje god emocije prevladale, takve vijesti su uvijek stresne i šokantne. No, kada je u pitanju teška bolest, postoje stvari koje morate i one koje ne morate podijeliti sa svojom djecom.

1. Uzmite si vremena

Prije nego što dođete pred svoju djecu, osvijestite osjećaje s kojima se suočavate.

"Ako vam se čini da niste prihvatili svoju dijagnozu, neće je prihvatiti ni vaša djeca", kaže Sandra Finestone, psihologinja koja je preživjela rak dojke te danas vodi grupe za podršku ženama s metastaziranim rakom dojke.

Ipak, naglašava da to ne znači da biste trebali skrivati svoju bolest. Kad budete spremni, odaberite vrijeme i mjesto za dijeljenje vijesti te zamolite svog partnera ili nekog od bliskih ljudi da budu tamo. Ako imate više djece, recite im to istovremeno, tako da nitko nema informacije prije nego što ih dobiju i drugi, a zatim razgovarajte s njima o svojoj dijagnozi.

2. Nemojte oklijevati i izbjegavati konkretne informacije

Želite biti iskreni prema svojoj djeci i pružiti im osnovne informacije koje će im, ovisno o njihovoj dobi, pomoći shvatiti s čime se borite.

Recite im kako se bolest zove, koji dio vašeg tijela je zahvatila, kako se liječi te kako će se promijeniti život vaše obitelji zbog te bolesti. Potrudite se objasniti djeci da nije riječ o običnoj prehladi, nego o ozbiljnijoj situaciji. 

Vaš je cilj "razgovarati s njima na zaista iskren način, ali i tako da se i dalje osjećaju sigurno ili zaštićeno", kaže Finestone: "Nikad nemojte lagati ili davati obećanja koja ne možete ispuniti."

3. Ohrabrite ih

Dajte im do znanja da vas smiju pitati što god žele, ali i da je u redu pokazati emocije s kojima se nose te, ako je potrebno, nekoliko im puta objasnite o kakvoj je bolesti riječ da biste bili sigurni da su vas razumjeli.

Ako su vaša djeca suzdržana i ne žele podijeliti svoje misli, pokušajte ih na druge načine pridobiti da to učine. Provodite što više vremena zajedno, a ponudite im i da nacrtaju svoje osjećaje ili da napišu pjesmu o njima. 

4. Nemojte im dopustiti da krive sebe

Možda zvuči neobično, ali uobičajeno je da djeca (pa čak i tinejdžeri) misle da je rak njihova krivnja. Mnoga djeca također vjeruju da je rak zarazan. Dajte im do znanja da to nije slučaj i da se ne mogu zaraziti tako što će vas zagrliti ili poljubiti.

5. Osjećaj sigurnosti

Pokušajte održavati svakodnevnu obiteljsku rutinu što je više moguće, a ako je potrebno, potražite i pomoć prijatelja te obitelji.

Pružite svojoj djeci osjećaj sigurnosti dajući im do znanja što mogu očekivati. Finestone savjetuje da im kažete nešto poput: "Mama je radila, ali sada će ostati kod kuće jer je bolesna." U redu je ponuditi i objašnjenje poput: "Ponekad ću biti bolesna i umorna, a možda mi tijekom tih dana možete pomoći ili se maziti sa mnom." Tako će se djeca osjećati manje bespomoćnima. 

Uvjerite ih da će netko uvijek biti tu da se brine o njima, bilo da je to vaš partner, baka ili djed, teta ili ujak, piše Glamour.

6. Nemojte misliti da morate znati sve odgovore na dječja pitanja

Jedno od najtežih i najčešćih pitanja s kojima se susreću roditelji koji se bore s teškim zdravstvenim problemima je: "Hoćeš li umrijeti?" 

Dobro je uvježbati kako ćete odgovoriti. 

"Možete odgovoriti tako da kažete istinu, ali da ne izazovete strah kod djece", kaže Finestone. 

Da biste uravnotežili nadu i iskrenost, možete reći nešto poput: "Neću sada umrijeti, a moji liječnici čine sve kako bih bila najbolje što mogu biti." 

Finestone naglašava i da biste, ako je takva situacija, djeci trebali priznati da ne postoji lijek.

"Mogli biste reći nešto poput: 'Mama će se sada liječiti, a možda će biti i trenutaka kad će mi biti bolje, a onda ću se opet morati liječiti', kako bi djeca shvatila da nije riječ o kratkotrajnom procesu", savjetuje ona.

Pročitajte više