Kako razlikovati gljivičnu infekciju od pelenskog osipa?

Foto: 123rf

PELENSKI osip može biti vrlo neugodan.

Uobičajen je kod beba i vrlo lako ćete ga primijetiti. Uočljivi su crvenilo i suha, ali sjajna koža.
Osip djetetu smeta, posebice ako ga neko vrijeme ostavite u mokroj peleni.


Uzroci su brojni, a najčešćima se smatraju nemijenjanje pelena koliko bi trebalo, zbog čega vlažnost iz izmeta iritira nježnu dječju kožu, te trljanje pelene o kožu. Iritaciju mogu izazvati i kemikalije iz vlažnih maramica, dok neki roditelji pojavu osipa povezuju s konzumiranjem neke namirnice. Osim što je neugodan i bebama smeta, treba imati na umu da je oštećena koža podložnija bakterijama i gljivicama kojih u izmetu ima pregršt. Osipu su najpodložnija djeca od osam do deset mjeseci starosti.

Kako izgleda gljivična infekcija?

Često je teško razlikovati pelenski osip of gljivične infekcije koja se teže uklanja. U oba slučaja radi se o crvenilu na pelenskom području, ali u slučaju gljivične infekcije, primijetit ćete žarko crvene mrlje s jasnim granicama i manjim udaljenim mrljama. Također, u slučaju gljivica koža se može i ljuštiti.



Još jedna činjenica po kojoj možete zaključiti o čemu se radi je da se najčešće pojavljuje na pregibima i da se gljivice zadržavaju duže od dva dana te ne prolaze usprkos tradicionalnom tretmanu protiv pelenskog osipa.

Kako tretirati gljivičnu infekciju?


Gljivična se infekcija iskorjenjuje nešto teže od pelenskog osipa. Obična krema protiv osipa neće pomoći pa se morate obratiti svom liječniku koji će preporučiti kremu protiv gljivica prikladnu za bebe. Nanosite je po preporuci liječnika.

Često mijenjajte djetetu pelenu i nježno vodom čistite pelensko područje. Ne zaboravite ga i osušiti suhom krpom ili jednostavno ostavite da se prozrači. Dijete će vrijeme bez pelene zaista doživjeti kao olakšanje pa mu to pokušajte omogućiti. Ispod stavite vodootpornu podlogu kako biste spriječili nezgode.

Pročitajte više