Kći Brucea Willisa otkrila da si je sama probušila vodenjak

RUMER Willis, najstarija kći Brucea Willisa i Demi Moore, u travnju ove godine rodila je prvo dijete. Kćerkicu Louettu je rodila kod kuće uz pomoć dviju sestara, partnera, mame, doule i primalje, a jedan od najšokantnijih detalja je da si je sama probila vodenjak.

Tijekom gostovanja u podcastu Informed Pregnancy Rumer je navela da su je trudovi probudili usred noći. Imala je snažnu potrebu za tiskanjem, ali vodenjak joj još nije pukao. Tada joj je primalja ponudila rješenje.

"Pitala sam je što ćemo napraviti, a ona je predložila da pokušam sama probiti vodenjak. Mislila sam da se šali, ali nije. Gurnula sam prst, bilo je ludo. Osjetila sam tu vrećicu, bila je poput vodenog balona, ali malo tvrđa", pojasnila je.

Primalja je Rumer savjetovala da pogurne amnionsku vrećicu.

"To sam i napravila i osjetila pucanje. Mislim da postoji i fotografija na kojoj se vide šok i iznenađenje na mom licu u tom trenutku", dodala je.

Tijekom trudnoće fetus je okružen tekućinom koja ispunjava membransku vrećicu koja se naziva amnionska vrećica. Tijekom porođaja dolazi do pucanja membrane ili vodenjaka. Ako vodenjak pukne prije početka porođaja, to se zove prijevremeno pucanje ovojnice. Pucanje vodenjaka može se dogoditi samo od sebe ili to može učiniti liječnik ako treba potaknuti porođaj.

Stručnjaci savjetuju da rodilje ne probijaju vodenjak

Situacije u kojima si rodilja sama probija vodenjak su potencijalno opasne. Nakon što vodenjak pukne, porođaj može brzo krenuti, a tada je potrebno da buduća majka bude pod medicinskim nadzorom.

"Ako žena namjerno probije vodenjak, postoji rizik od prolapsa pupčane vrpce ako beba nije potpuno smještena u zdjelici. Postoji i rizik od infekcije ako se ne radi na sterilan način", pojasnila je ginekologinja Lauren Demosthenes za Motherly. Kada liječnici buše vodenjak, koriste steriliziranu plastičnu kuku.

Srećom po Rumer i njezinu bebu, bušenje vodenjaka je prošlo u redu, ali je ipak bilo komplikacija pri samom porođaju.

"Imala je omotanu vrpcu oko vrata i tijela", prisjetila se Rumer.

Iako vidjeti pupčanu vrpcu omotanu oko bebe može biti zastrašujuće iskustvo, uobičajeno je i javlja se u 20 do 30 posto trudnoća.

Pročitajte više