Koje namirnice prve dati bebama nakon dojenja? Evo što savjetuje nutricionistica

NAKON prvih nekoliko mjeseci života, vrijeme je da se u prehranu beba počnu uvoditi namirnice. Ponekad je roditeljima teško odlučiti koje namirnice dati bebama, a koje na početku izbjegavati. Nutricionistica Ana Jelekovac Jurkin, koja se u radu posebno bavi prehranom djece i beba, odgovorila nam je na ovo pitanje koje će pomoći mnogim roditeljima tijekom ovog prelaznog razdoblja.

Nutricionistica ističe da većina roditelja za prve namirnice bira isključivo voće i povrće, ali da bi "najveći naglasak kroz dohranu trebao biti na namirnicama koje su bogate željezom i cinkom, s obzirom na to da su bebine potrebe za tim nutrijentima velike, a mlijeko ih više ne može zadovoljiti."

"Nije toliko bitno koju će namirnicu roditelji prvu ponuditi bebi. Važnije je voditi brigu o namirnicama koje će im dati u tom početnom periodu", istaknula je Ana Jelekovac Jurkin u razgovoru za Index.

Koje namirnice uvesti u prehranu beba nakon dojenja?

"Na samom početku roditelji se mogu orijentirati na namirnice kao što su brokula, tikva, batat, krumpir, mrkva, korabica, jabuka, kruška, puretina, teletina, pileća jetrica iz provjerenog uzgoja i slične namirnice", objašnjava nutricionistica.

Kada bebama uvode namirnice, roditelji bi se trebali pobrinuti da njihova prehrana bude raznovrsna.

"Naglasak bi svakako trebao biti na raznolikom i sezonskom povrću i voću te zdravim masnoćama, u prvom redu maslinovom ulju", tvrdi nutricionistica. Ako roditelji žele u prehranu beba uvesti alergene namirnice, poput jaja i ribe, trebali bi ih uvesti nakon uspješnog uvođenja drugih namirnica te pomno pratiti hoće li bebe imati reakciju na hranu. 

Neke namirnice i proizvode bi na početku trebalo izbjegavati

Ana Jelekovac Jurkin savjetuje da se na početku uvođenja krute hrane izbjegavaju visoko procesirani proizvodi poput rižinih pahuljica i drugih vrsta žitnih pahuljica za bebe te proizvodi poput instant čajeva, sokova, smokija, grickalica i pudinga. Smatra da je puno bolje posegnuti za cjelovitim i nutritivno bogatim namirnicama. 

Dodaje da bi se kroz cijelu dohranu trebali izbjegavati obroci koji su bogati šećerom ili soli, kao i namirnice koje bi mogle biti opasne za bebu. Od takvih namirnica nutricionistica je istaknula "cijele orašaste plodove, sjemenke, sirovu jabuku ili mrkvu te nepasterizirane i neprovjerene mliječne proizvode, kao i med i kravlje mlijeko". 

"Sve navedene namirnice mogu biti potencijalno opasne za bebu ili ne pridonose razvoju dobrih prehrambenih navika i temelja za cjeloživotno zdravlje", kaže. Savjetuje da se med i kravlje mlijeko u većim količinama u prehranu uvedu nakon prve godine, a visoko procesirani proizvodi trebali bi se izbjegavati što dulje, idealno do druge godine života. 

Uvođenje raznolikih namirnica utječe na cjeloživotne prehrambene navike

"Poanta dohrane je bebi uvesti namirnice koje su nutritivno bogate, cjelovite, lako probavljive te raznolike", govori naša sugovornica. Kaže da se ovom metodom bebe od početka navikavaju da vole "razne okuse, mirise i teksture izvorne hrane, jer ovaj kratki period značajno utječe na cjeloživotno zdravlje, ali i cjeloživotne prehrambene navike". 

Roditelji se ne bi trebali samo fokusirati na to što nude djeci u jelima, već i kako će to učiniti.

"Potičite bebinu samostalnost, samostalno hranjenje, interakciju s hranom i istraživanje ručicama te se trudite da obroci uvijek budu pozitivno iskustvo", zaključila je nutricionistica. 

Pročitajte više