Koje stvari bi trudnice trebale spremiti u torbu za bolnicu?

Foto: Shutterstock

KAKO se bliži vrijeme poroda, preporuka je da trudnice unaprijed pripreme torbu koju planiraju nositi u bolnicu. U toj torbi trebale bi se nalaziti određene stvari, a farmaceutkinja Maja Dolovčak, koja na Instagramu objavljuje sadržaj povezan uz prenatalno i postnatalno razdoblje, podijelila je koje bi stvari trudnice trebale spakirati za rodilište.

Dolovčak je napisala koje stvari treba spremiti u manju torbu za rađaonu, te što u veću torbu za boravak u bolnici.

U manju torbu za rađaonu trudnice bi trebale spremiti ove stvari: svu medicinsku dokumentaciju tijekom trudnoće, osobne dokumente (zdravstvenu i osobnu iskaznicu), spavaćicu, papuče, čarape, jedan ručnik, gaće-pelene umjesto uložaka i jednokratnih gaćica. Također, na popisu se nalaze balzam za usne, gumica za kosu, češalj, maramice, termalna voda za osvježavanje lica, voda, energetske pločice, mobitel, punjač i sendvič. 

Što spremiti u torbu za boravak u bolnici?

Osim manje torbe, Dolovčak predlaže da trudnice pripreme i veću torbu za boravak u bolnici. U toj će torbi, osim stvari za mamu, nalaziti i stvari za bebu.

Sadržaj veće torbe za boravak u bolnici treba sadržavati: dvije spavaćice, grudnjak ili potkošulju za dojenje, tajice, majicu i pidžamu, odnosno sve što vam je ugodno nositi. Također, trebate imati dva para čarapa, dva ručnika, papuče, kozmetiku (četkicu i pastu za zube, gel za tuširanje, šampon, kremu za lice, dezodorans, gumicu za kosu, češalj), papirnate maramice, paket gaća pelena ili uložaka i mrežastih gaćica, balzam za bradavice, multi mam komprese, bočicu za ispiranje perineuma te odjeću za izlazak iz bolnice.

Dolovčak dodaje da trudnice u torbu mogu staviti i vrećicu za prljavo rublje, vodu, energetske pločice, zdrave grickalice te suhe šljive za omekšavanje stolice. Na popis je dodala i čepiće za uši koji će pomoći pri smanjenju buke. 

Za bebu je potrebno pripremiti: kremu za stražnjicu, pelene, vlažne maramice ili pamučne blazinice, jednu veću i jednu manju tetra pelenu, jednokratne podloge za previjanje te odjeću za izlazak iz rodilišta. 

Objašnjava nam da je dobro imati dva para papuča u slučaju da se jedne uprljaju te da je sasvim dovoljno ponijeti jedan češalj. Također, preporučuje trudnicama da uložak i gaćice ili gaće pelene imaju u obje torbe, jedne u torbi za rađaonu, a ostale u torbi za boravak u bolnici. 

Pročitajte više