Konačno imamo i mušku babicu!

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

NAKON dugotrajne birokratske zavrzlame Hrvatska je konačno dobila prvu mušku primalju! Ivan Marinić, 21-godišnjak iz Slavonskog Broda koji je uredno završio srednju Medicinsku školu s odličnim uspjehom, odradio pripravnički staž i položio stručan ispit, ali nije mogao raditi jer je eto, muškog roda, sada je konačno dobio licencu! 
 
Možda nismo navikli na primalje muškog roda, no da je birokracija u Hrvatskoj toliko zeznuta i nelogična stvar osjetio je upravo Ivan Marinić koji licencu nije mogao dobiti zato što je Hrvatska komora primalja izdavala licence za samostalno obavljanje posla samo u ženskom rodu. Primalja je dakle bila isključivo ženska struka - kažemo bila jer je ovim presedanom utrt put drugim muškarcima da se školuju i nadaju poslu u struci, a kako doznaju na portalu CroL.hr, u ovom se trenutku još muških osoba školuju upravo za ovo zanimanje. 
 
Bitka za pravdu i svoju licencu Ivanu Mariniću nije bila laka. Da bi skrenuo pažnju javnosti i struke na svoj problem odnosno ovu veliku nelogičnost u sustavu, obratio se brojnim medijima, a slučaj je završio i u Uredu za ravnopravnost spolova ustvrdivši da je i škola koja je izdala svjedodžbu  u ženskom rodu za muškarca prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova. 
 
Ivan se naravno obraćao i Hrvatskoj komori primalja iz koje su pak, prenosi CroL.hr, objasnili kako Zakon o primaljstvu ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu, a sadržava i druge nedostatke koje treba hitno ispraviti, na što Ministarstvo zdravlja upozoravaju već godinama. 
 
U svakom slučaju, Ivan Marinić postao je prva muška babica, s licencom za rad koja mu uskoro stiže u ruke, a na kojoj umjesto primalja piše primaljni asistent. Važna birokratska stvar koja će u njegovom radu postati jedna nevažna crtica iz života spram onoga što ga tek čeka. A čeka ga najljepši posao na svijetu kojeg je oduvijek želio raditi. 
 
"Znate kako kažu, ono što se dugo čeka bude najslađe, tako sam i ja dočekao konačno svoju licencu. Osjećam se predivno, presretno! Ja sam prva muška primalja u Hrvatskoj. To mi jako puno znači jer je to ono što sam želio i volim raditi s djecom i oduvijek me zanimalo kako spasiti život ili donijeti život na svijet", rekao je Marinić za CroL.hr i zahvalio se svima koji su ga podržavali.
 
Odmah nakon ove sretne vijesti za hrvatsko zdravstvo proveli smo mini upitnik među nekolicinom budućih majki s pitanjem - bi li željele da im na porodu bude muška babica, i sve su odreda rekle - naravno! Vidi se po njemu da će svoj posao obavljati i više nego stručno, s velikom željom i voljom. A to je nešto što rodilji u trenutku poroda itekako treba. Uz stručnost i znanje dakako. 
Koliko su primalje važna karika na porodu te koliko je važna činjenica da primalja svoj posao obavlja savjesno i ljudski svjedoče čak i liječnici porodničari, barem oni kojima je ego manji od stručnosti, a koji će nakon velikog hvala žene koja je tek rodila, često reći - ne zahvaljujte meni, ionako su babice napravile većinu posla. 
 

Pročitajte više