Od točkice do bebe - pogledajte kako se stvara život

Od točkice do bebe - pogledajte kako se stvara život

Screenshot: Youtube

SVI ZNAMO da je majka ta koja rađa dijete, a otac onaj koji je pridonio tom čudu, no jeste znali kako se to točno priroda pobrinula da se od malene točkice  razvije novi život. Jasno nam je, poznata nam je priča o spermijima koji putuju do jajašaca da bi ih oplodili pa jajašce putuje do maternice da bi se tamo razvilo u novi život, ali kako se to točno događa? Jeste li ikada vidjeli taj proces? 
 
Naši roditelji naime nisu imali privilegiju imati čak ni ultrazvuk kojim bi se tijekom trudnoće malo pogledalo unutra. Nisu čak mogli vidjeti ni naš spol dok mi danas imamo mogućnost vidjeti sve - od trenutka nastanka, do trenutka izlaska na svijet. Čarobno zar ne? 
 
Kako proces počinje: 
 
Prvi mjesec - Nakon što je jajašce oplođeno ono se počinje dijeliti u mnogo ćelija i dijeli se cijelim putem kroz jajovod do maternice. Kada uđe u maternicu sastoji se od velike nakupine ćelija koja nastavlja svoj put tražeći mjesto u zidu maternice da pričvrsti. To je posljednja faza oplođivanja. Tako započinje trudnoća, a računa se da je to otprilike četiri tjedna od prvog dana posljednje menstruacije, a prema prosječnom ciklusu od 28 dana. 
 
Drugi mjesec - U petom tjednu trudnoće embrij je veličine zrna riže, negdje oko 2 milimetra. To bi već bilo vidljivo prostim okom, a on tada već ima vidljive i začetke mozga s dva režnja te početak formiranja leđne moždine. S otprilike osam tjedana već se počinju formirati oči i uši, a beba je već duga oko dva centimetra. Glava je velika te se polako počinje razvijati lice, a mozak i krvne žile već se mogu vidjeti kroz prozirnu tanku kožu. Tada počinje i stvrdnjavanje kostiju u rukama i nogama te se već naziru zglobovi i prsti.  
 
Treći mjesec - U devetom tjednu glava zauzima polovicu embrija te se počinju izduživati ekstremiteti.  Sa 12 tjedana trudnoće plod je dug oko pet centimetara. 
 
Četvrti mjesec - Beba već ima lijepe prstiće koje može čak i cuclati. Do otprilike 14 tjedna dugačka je oko 9-10 centimetara te je već lijepo prekrivena slojem dlačica. Do 16. tjedna lice već liči na čovjeka, osim što je brada još uvijek sitna, a usta velika. Između 16. i 24. tjedna  trebali biste već osjetiti prve bebine pokrete. One koji podsjećaju na leptire u trbuhu. 
 
Peti mjesec - Početkom petog mjeseca trudnoće beba se počinje sporije razvijati. Do 20. tjedna beba je duga oko 18 centimetara. Noge i ruke sada su u lijepoj proporciji s tijelom, a beba ima i sitne nokte. U tom razdoblju beba je jako aktivna s pokretima, još uvijek ima dovoljno prostora za tulum (posebno kada legnete). 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šesti mjesec - Do 24. tjedna svi su organi u potpunosti formirani. Beba sada već ima lice novorođenčeta, obrazi još nisu popunjeni, a i kapci su još kratko zatvoreni - do 26. tjedna kada se počinju otvarati.
 
Sedmi mjesec - ovo je mjesec dlaka i masti kada je tijelo već lijepo popunjeno sitnim dlačicama te se do 28. tjedna već nazire i kosa, a tijelo se počinje debljati ispod kože. 
 
Osmi mjesec - Do 30. tjedna nokti rastu te su do 32. tjedna već narasli preko cijelog prstića. Tada će se smjestiti u donji dio maternice jer više neće imati mjesta za kretanje. 
 
Deveti mjesec - Negdje između 36. i 40. tjedna beba će se okrenuti glavom prema dolje (iako ima mnogo slučajeva kada beba nije tako okrenuta) te se polako priprema za izlazak u svijet. 
 
Kako to stvarno izgleda, vidjeli ste neki video već sigurno, ali lijepo ga je gledati opet i opet.

 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara