Kosa ove djevojčice ne može se češljati zbog rijetkog sindroma

Foto: Facebook

AKO vam je gledajući fotografiju ovog nevjerojatnog djeteta prva asocijacija Albert Einstein, niste jedini. 18-mjesečna Taylor McGowan ima vrlo rijedak sindrom "nečešljive kose”. Zabilježeno je tek stotinjak ovakvih slučajevih diljem svijeta, a rezultat je nasljeđivanja dviju kopija mutacije gena.

Iako vam na prvu možda izgleda slatko, ovakva kosa je suha, često otporna na pranje i stoji u zraku. Dobra vijest je da se s godinama njezino stanje ipak popravlja, pojašnjava American Society of Human Genetics.

“Prvo smo se smijali. Nismo mislili da je moguće da baš naše dijete ima ovaj rijedak sindrom, no prevarili smo se”, rekla je Taylorina majka Cara McGowan za Buzzfeed.

McGowani su uzorke krvi poslali Regini Betz na Sveučilište u Bonnu koja je potvrdila da djevojčica ima jednu od tri genske mutacije koja uzrokuje ovo stanje.

Taylorini roditelji pokušavaju podići svijest o ovom sindromu i pomažu drugima da budu pozitivni zbog svoje jedinstvenosti. Iako je Taylor većini slatka, postoje i oni koji se smiju i upiru prstom.

“Želimo da se prihvate raznolikosti, da ljudi vole sebe i da prepoznaju i zaustave nasilno ponašanje”, dodaje Cara. “Biti drugačiji je sasvim u redu, drugačije je prihvatljivo i vrijedno slavlja.”

Pročitajte više