Lana Klingor Mihić za Index Mame: Bez dobre organizacije i supruga, odgajanje djece bila bi mi nemoguća misija

Foto: Privatni album

U PAUZI između pomaganja u školskim obavezama kod najstarije, trčanja za srednjom, te mijenjenju pelena najmlađe kćeri - vlasnica uspješne PR agencije, bivša pjevačica E.T.-a Lana Klingor Mihić, majka triju djevojčica, imala nam je štošta za ispričati o svom iskustvu u majčinstvu, te kako su prošle njene trudnoće.

"Da, moglo bi se reći da imam iskustva što se trudnoća tiče :). Iskreno trudnoće su mi bile najljepši period života. Promjene koje su se događale na mom tijelu, iščekivanje, uzbuđenje, kao da su me nosili 9 mjeseci i sve sam nekako lakše podnosila ispunjena tom nekom pozitivnom energijom i željom da konačno na svijet donesem novi život. Bilo je teških trenutaka, ali sam se pripremila na to i danas sam zapravo ponosna na način kako sam prošla za mnoge majke izrazito stresno i teško razdoblje."



Za majku troje djece ne izgledate nimalo neispavano i umorno. Dapače, izgledate izvrsno, kako uspijevate uskladiti posao, djecu, izgled, igru, kuhanje, pospremanje?

Ispast će kao neka floskula, ali vjerujem da je organizacija bit svega. Ima neprospavanih noći, napetosti kao i u svakom domu gdje je puno djece, ali suprug i ja smo odredili prioritete, posložili živote u kojima su nam djeca na prvom mjestu i sve što radim, radim s osmijehom i puno ljubavi. Kako na poslu tako i doma. Imam veliku pomoć i od baka i djedova, koji uskoče kad je potrebno, ali moje curice su izrazito mirne i dobre i to mi puno olakšava cijelu situaciju.

Pomaže li Vam suprug u odgoju i u kućanstvu?

Haha. Da, od prvog dana je ozbiljno shvatio svoju ulogu. Bez njega bi sve ovo bilo nemoguće, pa iako zbog svoga posla i obaveza često izbiva iz kuće, svaki slobodan trenutak poklanja meni i kćerima dajući nam toliko potrebnu pažnju da budemo sretne. Nikada nije imao problema s hranjenjem, presvlačenjem, kupanjem naše djece, ali smatram da svaki pravi otac i suprug trebaju imati takav odnos sa svojom djecom i suprugom.



Koliko Vam se život promijenio dolaskom vaših curica? Koliko je Vas promijenilo?

Život se okrenuo naglavačke, ali u pozitivnom smislu. Danas shvaćam da su djeca najveće blago. Iako, da mi je netko prije 8 godina rekao da cu imati 3 djece rekla bih mu da je lud :). Ali, ne mijenjam ih za ništa, nikada. A ja? Hm, mirnija, staloženija, obzirnija i puno veselija. Iznutra sam ispunjena i mirna i to je mislim najvažnije kako bi čovjek u potpunosti bio sretan.

Koje su vam omiljene zajedničke aktivnosti, što najviše volite raditi, što vas najviše usrećuje?

Obožavam vikende i 24 satno druženje s mojim mezimicama. Obzirom na razlike u godinama svaka od njih ima svoje potrebe, ali kada legnemo na pod i prepustimo se zajedničkom druženju uživam u svakom trenutku.




Kiara je u školi, pa smo sada u školskim obavezama, Marla ima 2 godine, raste, znatiželjna je, pa je puna pitanja, ideja i svojih nekih mušica, dok je moja Mika propuzala i njeno puzanje po kući za mene je najveće veselje.

Omiljena dječja pjesmica, odnosno što ste najviše pjevali vašim curicama?

Nisam sigurna imamo li nešto omiljeno. Uobičajeno što djeca vole, Kiara već sluša ozbiljniju glazbu, voli se praviti da je velika, obožava Beyonce (kao mama), Marla je u fazi Ringe-Ringe raja, Došo Medo u dućan, Zeko hop i slično, dok Miku smiruju moje Uspavanke koje sam davno snimila i na koje sam jako ponosna, a koje su namijenjene upravo djeci najmanjeg uzrasta.

Jesu li djevojčice sličnih karaktera?

Oooo ne! Kiara i ja smo bile same, pa sam možda prema njoj bila "najslabija", ali ona je uistinu bila posebno dijete. Poslušna, mirna, tiha, pristojna. Danas je već, ja volim reći - velika curica sa svojim stavom i sviđa mi se što vidim da je spoznala sebe i da se gradi kroz svoja prijateljstva i kućni odgoj.

Marla je, kako bi njena baka Sonja rekla "Rambo". Ja kažem muževa mezimica, a zapravo dijete koje vas naljuti i nasmije u sekundi bez koje ni jedno moje buđenje ne bi imalo smisla. Paketić, ponos, vatra koja ne prestaje tinjati.

A Mika, moja mezimica, moj borac, za koju ni ne znate da je u prostoriji dok vas ne rastopi svojim plavim očima, zaraznim osmijehom i toplinom koja vas razoruža i osvoji u sekundi.



Je li Vas nešto iznenadilo u ulozi majke? Ima li nešto na što niste bili spremni?

Uvijek su prisutna iznenađenja. Na Kiari sam učila :), a Marla i Mika su imale sreće jer sam već imala dobru praksu. Ali, život vas uvijek iznenadi, od bolesti, nepredviđenih situacija i koliko god sam spremna znam da uvijek moram očekivati i nešto što nisam planirala.

Ako mi je život i servirao nešto za što nikad ne bih rekla da mogu podnijeti, izašla sam iz toga jača, prihvatila stvari kakve jesu i nosila se sa situacijama najjače i najbolje što znam.

Jeste li dojili i kakvo je to bilo iskustvo za Vas?

Dojila sam. Iskustvo kao takvo bilo je pozitivno i mislim da se kroz dojenje majka i dijete još više zbilžuju, upoznaju. Nažalost uvijek sam rano ostajala bez mlijeka, ali vjerujem da je svaka od mojih kćeri kroz moje dojenje dobila i dio moje ljubavi i ono najvažnije iz majčina mlijeka u prvim mjesecima života :).



Kako su Vam tekle trudnoće?

U početku sporo, a kasnije nisam mogla dočekati da rodim. Ne zbog bolova, komplikacija ili problema, već jednostavno zbog činjenice da nisam mogla dočekati svoje curice.

No, dobro, budimo iskreni, svaka mi je trudnoća bila sve teža, pa sam u trećoj trudnoći, pogotovo pred kraj, mislila da ću doslovno umrijeti od muke, bolova i svega :).

Porođaji?

Iskustvo za cijeli život. Ne pretjerano teški i bolni, iako je svaki novi bio sve teži. Godine su sigurno učinile svoje :).

Uz troje djece i Vaš ritam, stignete li se donekle odmoriti?

Uglavnom je odmor predviđen za večernje sate kada suprug i ja volimo sjesti uz televizor i komentirati dan koji je iza nas. Vikendom imamo i popodnevna 2 – 3 sata kada curice spavaju tako da se ne mogu žaliti na umor i poteškoće.



Koji Vam je najbolji savjet za odgoj djece koji ste dobili?

Budite svoji i slušajte svoju djecu. Jer uz njih i VI puno toga naučite. Kompromisi su najvažniji. Iako se moraju znati pravila ponašanja, ali vjerujem i ja sam tako odgajana, da se sve postiže lijepom riječju. Ima trenutaka kada i u meni prevlada nervoza, ali moj suprug je taj koji uvijek smiruje tenzije i postavi stvari na svoje mjesto.

A koji biste savjet Vi dali našim budućim i sadašnjim Index Mamama?

Dopustite djeci da budu svoji. Neka ispune svoje potencijale, a vi samo budite oslonac i pokažite im ispravan put, ljubav, jer vjerujte - život će vam vratiti samo dobro, a vaša djeca biti zahvalna što ste im bili potpora tijekom njihovog odrastanja, te im na pravi način pokazali koliko je ljubav snažna u pravilnom i dobrom odgoju.

A trudnicama savjetujem da se opuste, uživaju i ne slušaju savjete gdje god se okrenu jer ne postoje dvije identične situacije, a samo im mogu unijeti nervozu pred porod. Kad rodite, upamtite onu "pet baba, kilavo djete". Prema tome, relax... Slušajte sebe i svoju bebu i bit će sve super. 

Pročitajte više