Liječnica: Za vrtićku djecu normalno je (i korisno) da su bolesna sedam puta godišnje

Foto: Pexels

NIJE važno je li riječ o dječjem vrtiću, predškoli ili igraonici - čini se da djeca gdje god se zateknu pokupe sve viruse i bakterije. Roditeljima koji se bore s čestim prehladama i kašljem djece, svaki poziv na igru može se činiti kao poziv po novu zarazu. 

Istraživanja pokazuju da djeca koja borave u vrtićima godišnje imaju pet do sedam infekcija gornjih dišnih puteva (prehlada, curenje iz nosa, kašalj) koje uzrokuju uobičajeni virusi. Ove infekcije najčešće se javljaju između rujna i svibnja. 

"Infekcije se javljaju u normalne, zdrave djece s normalnim imunološkim sustavom u prosjeku svaki ili svaki drugi mjesec u godini", piše za Motherly dr. Leigh Grossman.

Za to nisu krivi roditelji, kao ni vrtići i škole. 

"To je potpuno normalna pojava. Da, roditeljima je zastrašujuće stalno se boriti s kašljem, curenjem nosa, začepljenim nosom, groznicom ili drugim simptomima koji dolaze uz bolest. To je prijetnja i odraslima da se razbole od tih istih klica. Međutim, ove infekcije normalan su dio jačanja imuniteta, a mi, odrasli, imamo ih rjeđe jer smo kao djeca uspostavili snažnu imunološku funkciju", navodi dr. Grossman. 

Većina ovih primarno virusnih infekcija su blage bolesti koje nisu opasne po život. Ako dijete ima temperaturu, teže respiratorne tegobe ili je previše bolesno za uobičajene aktivnosti, potrebno je posavjetovati se s pedijatrom o metodama liječenja. 

"Neke od ovih blagih virusnih infekcija mogu prethoditi infekciji uha, upali pluća, čak i infekciji krvotoka. Međutim, ove sekundarne bakterijske infekcije nakon virusne bolesti nisu česte. Uobičajeno je da dijete ima prehladu koja bi trebala nestati, ali ako simptomi potraju više od sedam do deset dana, a roditelj primijeti povećanje temperature, otežano disanje, povraćanje, pojačanu nelagodu, bol ili neke druge simptome, treba otići pedijatru radi točne dijagnoze. Moguće je da će za liječenje sada djetetu trebati antibiotik", ističe liječnica. 

Dobra vijest je da je svaka od dječjih virusnih bolesti svojevrsno "cjepivo" za vaše dijete i dodatno ga štiti od klica koje su neizbježne. 

"Kako djeca stare, njihov imunološki sustav postaje sve razvijeniji i imamo manje virusnih bolesti. Svi smo to preživjeli, a i oni će", zaključuje dr. Grossman.

Pročitajte više