Liječnik otkrio koju po život opasnu grešku čine roditelji s djecom u kolicima

Foto: Shutterstock

KAKO su počele rasti temperature, roditelji žele zaštititi svoje bebe od sunca. Zato neki instinktivno pokrivaju dječja kolica s raznim tkaninama, a upravo je to vrlo opasno, kaže dr. Rahul Chodari s Kraljevskog pedijatrijskog koledža.

"Najveći rizik od pregrijavanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače", izjavio je dr. Chodari za The Sun. 

Liječnik ističe da je ključno razmisliti čime pokrivate kolica. Odabir debelih deka može uzrokovati da temperatura u kolicima znatno skoči.

"Pokrivač općenito nije rizik ako je riječ o tankom, mrežastom materijalu.

"Osim vrste materijala, i boja igra ulogu. Svijetle sintetičke tkanine su nešto bolje od tamnijih. Svjetlije nijanse ne upijaju toliko topline i reflektiraju je", dodao je.

Prethodno istraživanje švedskog pedijatra Svantea Norgrena pokazalo je da je temperatura u dječjim kolicima ostavljenima vani između 11:30 i 13:00 postigla 22 stupnja Celzijeva bez pokrivača. A u pokrivenim kolicima skočila je na opasna 34 Celzijusa.

"Postoje tri rizika o kojima brinemo, a to su dehidracija, iscrpljenost od vrućine ili toplinski udar i opekline od sunca. Djeca su ranjivija od odraslih, tako da često možda ne shvaćamo koliko je vruće. Moramo posebno zaštititi djecu, posebno mlađu od godine dana", pojašnjava dr. Chodari. 

Kad god izlazite s djetetom, nanesite mu kremu sa zaštitnim faktorom, a rizik od pregrijavanja u kolicima može spriječiti postavljanje suncobrana za kolica.

"Ako su djeca starija od šest mjeseci, ponudite im vodu ili razrijeđeni voćni sok, domaći sladoled ili kockice leda. Tako ćete dijete ohladiti", napomenuo je.

Ako dijete dojite, imajte na umu da će tijekom vrućina češće tražiti hranjenje.

Pročitajte više