Majka troje uspješne djece dijeli svoje nepopularno roditeljsko pravilo

Foto: Pexels

KAD JE riječ o odgoju uspješne djece, edukatorica i stručnjakinja za roditeljstvo, Esther Wojcicki, pruža neke od najboljih savjeta. Odgojila je tri kćeri koje su danas vrlo uspješne: dvije su izvršne direktorice poznatih tvrtki, a treća je liječnica. Edukatorica kaže da je tajna uspjeha rezultat povjerenja, poštovanja, neovisnosti, suradnje i ljubaznosti.

U članku koji je Wojcicki napisala za NBC Chicago, savjet je svela na jedno pravilo: "Ne činite ništa za svoju djecu što ona mogu učiniti za sebe."

Ključno je poticati samostalnost kod djece

Stručnjakinja tvrdi da roditelji moraju prestati pretjerano maziti svoju djecu. "Što više vjerujete svojoj djeci da će sama raditi stvari, to će ona biti više osnažena. Ključ je započeti s vođenom praksom. Prvo djeci demonstrirajte kako nešto napraviti, zatim to napravite s njima, a onda ih pustite da probaju sama", istaknula je.

Wojcicki kaže da roditelji mogu početi prakticirati ovaj trik s nekim jednostavnim zadacima. Na primjer, mogu zamoliti djecu da ujutro slože krevet, izaberu vlastitu odjeću ili im pomognu oko posuđa i pripreme večere.

"Ideja je naučiti ih kako se nositi s onim što im život donosi. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila svoje kćeri jest da jedino što možete kontrolirati, je kako reagirate na stvari", objasnila je edukatorica.

Njezina pravila reakcija su na suvremeni trend "helikopterskog" roditeljstva, koje je pretjerano fokusirano na djecu, gdje roditelji preuzimaju previše odgovornosti za iskustva svoje djece i njihove uspjehe ili neuspjehe. To može dovesti do toga da djeca odrastu u odrasle osobe s nižim samopouzdanjem i samopoštovanjem, lošim vještinama suočavanja i povećanom tjeskobom.

Pročitajte više