Mama isprobala metodu isplakivanja djeteta pa se našla na udaru kritika: Zla si

Foto: TikTok

NAUČITI dijete da se samo uspava ponekad je prilično teško. Zato roditelji isprobavaju gotovo sve dostupne metode pa čak i kontroverznu metodu isplakivanja djeteta. 

Iako će rijetki to priznati, mama Rosy na TikToku je otkrila da je djelovala na njezinu šestomjesečnu kćerkicu Violet. 

"Metoda isplakivanja djeteta možda nije za sve, ali na moje dijete je djelovala u roku od tjedan dana. Kad je Violet imala šest mjeseci sam je isprobala i otada nam je uspavljivanje jednostavno", rekla je u videu na svom kanalu koji je u međuvremenu zaključala zbog brojnih kritika kojima su je drugi zasuli.

U snimci, Rosy stavlja Violet u njezin krevetić s bočicom mlijeka, pa ugasi svjetlo i napušta sobu. Tvrdi da se dijete samo uspava i budi tek u 8 ujutro. 

"Ostaviti dijete da plače je zanemarivanje", "Roditeljstvo ide unazad, a to mi je nevjerojatno uz sva dostupna istraživanja i znanstvene dokaze", "Nema šanse da bih ovo ikad mogla napraviti djetetu. Nema ništa ljepše od zagrljaja i uspavljivanja dok su mali", "Jednostavno si zla", pisali su oni koji se protive ovoj tehnici.

Što je metoda isplakivanja (engl. cry it out)?

Metodu je 1980. osmislio dr. Marc Weissbluth, autor knjige Healthy Sleep Habits, Happy Child koji tvrdi da se njome zapravo uči dojenče kako da se samo umiri i riješi negativnih navika uspavljivanja poput nošenja. Kako pojašnjava, ideja je da roditelji ostave bebu u krevetiću i puste je da plače, osim u slučaju da je gladna, žedna ili joj treba promijeniti pelenu.

Ova se metoda razlikuje od Ferberove metode. Riječ je također o metodi isplakivanja (CIO). Razlika je u tome što Weissbluth potiče da roditelji ne interveniraju, dok Ferber savjetuje vremenski određene provjere djeteta. Svake večeri potrebno je produljivati period između kojeg provjeravate dijete, dok na koncu to nećete više morati uopće činiti.

Prema Weissbluthu, vrijeme za početi s treninzima je u dobi od šest mjeseci uz obavezno prethodno savjetovanje s pedijatrom. Kaže da je dijete potrebno spustiti u krevetić što je ranije moguće i nekoliko minuta provesti s njim. Onda slijedi teži dio, odnosno napuštanje sobe. Roditelji ne bi smjeli ući u sobu u kojoj je dijete čak ni ako ono plače. Prema uvjerenju ovog liječnika, beba će se tako na kraju naučiti sama uspavati. 

Weissbluth napominje da je ključ uspješnosti dosljednost i pridržavanje pravila. U tom slučaju bi se trebala pokazati učinkovitom već nakon četiri dana.  

Pročitajte više