Mama objasnila zašto porodiljni nije godišnji: Svake sekunde ste potrebni

ONI koji nemaju djecu na zaposlenike koji uzimaju porodiljni dopust često gledaju kao na one koji odlaze na plaćeni godišnji odmor. Međutim, roditelji dobro znaju da to nije ni blizu istini. Ti dani su naporni - psihički, fizički i emocionalno iscrpljujući. I sigurno nisu odmor. Na to je upozorila Anna Whitehouse na LinkedInu.

"Porodiljni ili očinski dopust nije praznik. To nije lijepa pauza i nije slobodno vrijeme. To je opojni koktel iščekivanja, očekivanja, dolaska i preživljavanja. To je vraćanje sebe u prvobitno stanje i kretanje među začepljenim mliječnim kanalima, šavovima, krvavim plahtama", napisala je u sada već viralnoj objavi.

"Vi ste potrebni. Svake sekunde ste potrebni - ako ne osobno, onda umno. To je posao. Bez bolovanja. Bez pravedne naknade. To je najprivilegiranija pozicija na svijetu, ali svaki dio sebe morate uložiti. To je i najčišća sreća. To je najveći kontrast. To je život u svom najčišćem, najružnijem, zapanjujuće lijepom obliku, koji stavlja druge iznad vaše gladi, iznad vaše iscrpljenosti, iznad vaših potreba. Odgaja sljedeću generaciju", zaključila je. 

Porodiljni dopust savršena je vježba nesebičnosti i upornosti. To sigurno nije odmor. Dok žena boluje, oporavlja se od fizičke traume i nosi s divljanjem hormona, neprestano mora brinuti o biću koje ovisi o njoj. 

Pročitajte više