Mama otkrila kako nagrađuje djecu za kućanske poslove, neki se ne slažu

Foto: 123RF

MNOGI roditelji se trude naučiti djecu odgovornosti pa ih uključuju u kućanske poslove. Tako postoje mame koje su u tu svrhu napravile tablice i popisale nagrade koje nude djeci u zamjenu za pomaganje u domaćinstvu i pristojno ponašanje. Nekoj djeci to nije dovoljno motivirajuće pa roditelji često razmjenjuju iskustva.

Jedna majka otkrila je da u zamjenu za spremanje kreveta i sortiranje rublja djeci daje jedan dolar.

"Mislila sam da bi ih bilo dobro uključiti u obavljanje kućanskih aktivnosti i nagraditi za to. Za svaki zadatak dobiju po dolar i zasad se to pokazalo dobro za cijelu obitelj", pojasnila je u jednoj roditeljskoj grupi na Facebooku.

"Naravno, treba deset puta više vremena da se bilo što napravi, ali lijepo je kad vam netko dodaje odjeću pa se ne morate saginjati u 28. tjednu trudnoće", dodala je.

Dok su jedni pohvalili to što djecu uči sudjelovanju u kućanskim dužnostima, drugi smatraju da djeci ne treba davati novac.

"Mislim da nije u redu djecu plaćati za obavljanje poslova u kući. I oni žive u toj kući i trebali bi ravnopravno sudjelovati", napisala je jedna majka.

"Moj petogodišnji sin radi većinu poslova i za to može otići na neko posebno mjesto tijekom praznika. Ne dobiva novac zauzvrat", ističe druga.

Neki su se zapitali koliko novca dnevno da djeci kad svaku pomoć nagrađuje dolarom, a drugi istaknuli da im je potrebno objasniti da je njihova dužnost pomagati i ne očekivati nagradu. U svakom slučaju, poželjno je da dijete sudjeluje u kućanskim poslovima jer bi to moglo značiti da će biti uspješnije kasnije u životu. Ako nemate ideju kako motivirati dijete, možda je dobijete ovdje.

Pročitajte više