Mama petero djece tvrdi da bebama ne trebaju pelene, odmah ih uči koristiti WC

MAMA petero djece je otkrila da su sva njezina djeca izbjegla nošenje pelena, i to zahvaljujući činjenici da ih je jednostavno držala iznad sudopera kada su trebali obaviti nuždu.

Godinama prije nego što je postala mama, Andrea Olson nije znala kako bi se snašla u svemu kada bi se njezin život vrtio oko bavljenja punim pelenama. No onda je vidjela objavu na Facebooku koja je sve promijenila.

"Prijateljica moje prijateljice je objavila na Facebooku da njezino dijete nije koristilo pelene - jednostavno bi dijete držali iznad WC-a ili zemlje, od rođenja, i izbjegli su pokakane pelene", napisala je Andrea u članku za Love What Matters.

Iako tada nije imala ni djecu, a ni partnera, odmah je znala da se jednog dana želi voditi ovom metodom. Inače, riječ je o metodi Elimination Communication (EC), odnosno postupku koji uključuje osluškivanje signala koje vam beba šalje. Ova metoda je primjenjiva od prvog dana bebinog života, a postoji nekoliko varijanti i ne podrazumijeva nužno nenošenje pelena jer se može prakticirati i ako beba inače nosi pelene. 

Četiri godine kasnije Andrea i suprug su bili i u iščekivanju rođenja prvog djeteta. Odmah se sjetila Facebook objave i kupila knjigu o komunikacijskoj eliminaciji (EC).

Na dan kada je rodila svoje prvo dijete, dječačića, zgrabila je kahlicu čim je primijetila da se novorođenče migolji i savija. Držala ga je nad kahlicom kao što je vidjela ilustrirano u knjizi sve dok nije obavio veliku nuždu.

"Uvjeravam vas da se od tog dana nikada nisam osvrnula unatrag", rekla je.

"To je bila najbolja stvar ikad! Tako sam se posvetila upoznavanju svoje bebe i sigurna sam da sam zbog toga postala bolja mama", kaže te dodaje da joj je, zahvaljujući EC-u, i samoj naraslo samopouzdanje.

Tijekom sljedećih osam godina Andrea je rodila još četvero djece i svi oni su bili bespelenaši. Ukratko, svaki put kad bi se beba probudila, ona ili njezin suprug ponudili bi kahlicu prije bilo čega drugog. Kaže kako vjeruje da je takva praksa njezinoj djeci pomogla da izbjegnu pelenske osipe, probleme s probavom, pa čak i mokrenje u krevetu.

"Uštedjeli smo i približno 10.000 američkih dolara, koliko bi iznosili troškovi za pelene", dodala je.

Ipak, priznaje kako su tijekom noći svoj djeci stavljali pelene, ali su pelenu uvijek smatrali "rezervnom opcijom". No, ako bi se djeca probudila tijekom noći, obavezno bi im ponudili kahlicu. Nakon što su djeca prohodala, pelenu su potpuno odbacili. Osim toga, Andrea se pobrinula da njezina djeca nikada tijekom dana ne nose pelene, prenosi The Sun.

Vjeruje i da je bespelenaštvo utjecalo na oblikovanje karaktera njezine djece.

"Moja su djeca neovisna, samopouzdana i prilično dobra u samokontroli", kaže.

Pročitajte više