Mama tijekom šetnje djecu stavlja na povodac, ljudi je kritiziraju: To nisu psi

SA samo 33 godine, Britni Church može se pohvaliti velikom obitelji. Rodila je 12 djece i da bi osigurala da ih ne izgubi u gužvi, koristi povodac. Upravo zbog toga našla se na udaru kritika korisnika TikToka, koji su je optužili da mališane tretira kao pse.

"Puno mi je draže da su moja djeca sigurna i da ne bježe u tri različita smjera kada izađemo nego da se zamaram time što neka majka misli", rekla je Britni u videu koji je objavila na TikToku, a u kojem je odgovorila na prozivku jedne pratiteljice.

Kao i većina male djece, njezini sinovi pokušavaju istraživati svijet oko sebe, a Britni tvrdi da joj povodac pomaže osigurati da se ne izgube.

"Jedna stvar koju sam primijetila kod majki s više djece je da je jako teško izići u javnost. Osjećate da vas osuđuju", dodala je.

@ourlargefamilylife Replying to @Marguerite Smeda #momlife ♬ original sound - Britni Church

Njezin video komentirali su brojni roditelji koji također koriste povodac za djecu.

"Bila sam u trgovačkom centru sa sinom, koji nije htio biti u kolicima. Koristila sam povodac kako bi mogao hodati", prisjetila se jedna.

"Imam jedno dijete i znam da je potrebna sekunda da nestane, čak i ako paziš", dodala je druga.

"Točno je da djeca nisu psi, ona su važnija od pasa. Ovo je način da ostanu sigurna", istaknula je treća.

Stručnjaci su podijeljeni kada je riječ o korištenju povodca

U sličnoj situaciji kao Church prošle godine se našao tata Jordan Driskell, koji je objavio video u kojem petogodišnje petorke šeće na povodcu. Priznao je kako to radi da ne bi izgubio djecu, ali mišljenja stručnjaka o ovoj metodi su podijeljena. Pedijatar Benjamin Hoffman savjetovao je roditeljima da ne koriste povodce zbog opasnosti od pada.

"Kao pedijatru, nije mi drago vidjeti djecu na povodcima kao kućne ljubimce. Kao otac troje djece, svjestan sam koliko djeca mogu biti brza, impulzivna i nepredvidiva. Ono zbog čega brinem je hoće li se dijete u slučaju pada zapetljati o povodac ili ugušiti. Osobno sam svjedočio kako roditelji snažno povlače dijete na povodcu, što je rezultiralo padom, često unatrag. Brinem se zbog ozljeda glave i udova u tom scenariju. Kao pedijatar nikad ih ne bih preporučio. Radije bih vidio dijete u kolicima nego na povodcu", rekao je za Good Housekeeping.

Međutim, liječnica Deborah Gilboa povodce za djecu smatra kreativnim rješavanjem problema. 

"Alternativa bi bila ostati kod kuće. Ovo je super za dijete koje nije usavršilo vještine slušanja. 99.99 posto mama i tata želi ono što je najbolje za dijete", poručila je.

Kako koristiti povodce za djecu?

Opasnost kod povodca koji se veže za zapešće je da bi dijete moglo doživjeti nagli trzaj i ozlijediti rame ili ruku. Sigurnije alternative povodcu za zapešće bili bi ruksaci s povodcem ili povodci koji se pričvršćuju oko djetetovog torza.

Korištenje povodca na mlađem djetetu trebalo bi biti komunikacijski alat i metoda podučavanja koja će pomoći djetetu da nauči ostati uz roditelja. Roditelj bi trebao pokazati puno ljubavi i nježnosti u pokazivanju djetetu da ga želi u blizini. Drugim riječima, korištenje povodca kratkotrajno i s pažnjom i obzirom radi sigurnosti malog djeteta ne bi smjelo imati negativan učinak na dijete.

Pročitajte više