Mama troje djece objasnila kako se u godinu dana riješila duga od pola milijuna kuna

AMBER i njezin suprug bili su u teškoj financijskoj situaciji. Dugovali su preko pola milijuna kuna i nadali se da će to jednom otplatiti. "Nismo imali dobru kvalitetu života zbog duga. Živjeli smo od plaće do plaće, a većina primanja išla je za pokrivanje kamata na naše kredite", objasnila je majka troje djece u videu na svom YouTube kanalu The Fairly Local Family.

"Nisam više htjela tako živjeti", rekla je ova Kanađanka, dodavši da je znala da moraju unijeti veliku promjenu u život. Naposljetku je smislila rješenje: godina bez trošenja, zajedno s rasprodajom dijela imovine. Uz puno discipline i pažljivog planiranja proračuna obitelj je za godinu dana ostala bez dugova.

Amber je rekla da ona i njezin suprug Joseph nisu bili veliki rasipnici

Dug nije bio rezultat kupovanja skupih stvari poput televizora ili sterea. "Imali smo dugove zbog mog odlaska na fakultet. Moj muž je kupio novi auto prije nego što me upoznao, a imao je i dug otprije. Zajedno je to bilo blizu  75.000 dolara (oko pola milijuna kuna) duga", objasnila je. "Postajalo je stvarno ludo."

S Amberine točke gledišta situacija je bila strašna, ali isprva se Joseph s tim nije slagao

"Mislio je da nam ide sasvim dobro. Mislio je da je normalno živjeti s nekim oblikom duga." Ali Amber je iz prve ruke vidjela posljedice novčanih problema. Dok je odrastala, njezina je obitelj loše upravljala novcem i zbog toga su patili.

Kao odrasla osoba Amber je bila štedljiva sve do problema sa studentskim kreditom i dugom njezina muža. Njena obitelj došla je u situaciju da su otplate duga samo pokrivale kamate, a ne otplaćivale glavnicu. Da su nastavili tim tempom, zauvijek bi bili dužni.

Usvojili su minimalizam i počeli prodavati svoje stvari kako bi platili dug

Obitelj je odlučila štedjeti godinu dana. Nisu trošili novac ni na što osim na osnovne stvari. To je značilo da nema izlazaka, nema filmova, nema nikakvog dodatnog trošenja. Jedini troškovi bili su najam, računi, namirnice i osiguranje.

Ali smanjenje troškova nije bilo dovoljno. Trebao im je plan kako bi zaradili više novca. Tada je Amber odlučila početi prodavati njihove stvari. "Prodala sam sve što više nisam koristila. Na kraju sam zaradila poprilično novca prodajom stvari koje nisam koristila ili nisam voljela. Iskoristila sam taj novac za otplatu kredita."

Stvar je s prodajom eskalirala -  prodala je većinu svojih stvari

"Postalo je malo ekstremno", rekla je. Amber je prodala većinu svojih stvari. "Kada bi ljudi došli i pitali 'zašto nemate namještaj?', mogla sam koristiti minimalizam kao pokriće."

Prodala je njihov kauč, televiziju, čak i svoj vjenčani i zaručnički prsten - sve što je mogla iskoristiti za otplatu duga. Godinu dana kasnije obitelj je ostala bez dugova. Rekla je da se više nisu osvrnuli za tim vremenom i da sad žive mirno i zadovoljno.

Pročitajte više