Mama upozorava na neobičan razlog zbog kojeg dijete možda ima problema sa spavanjem

Foto: Shutterstock

RACHEL Garlinghouse učiteljica je i majka četvero djece koja se, baš poput mnogih drugih roditelja, susrela s problemom uspavljivanja svojih mališana. Međutim, dok se s vremenom njezino troje djece prilagodilo odlasku u krevet, jedno od njih i dalje nikako nije moglo zaspati.

Kako bi otkrili o čemu se radi, Rachel i njezin suprug vodili su kćer pedijatru i psihologu, a čak su je odveli i na snimanje glave kako bi pokušali doznati je li problem nespavanja možda neurološke prirode. Ništa se nije otkrivalo i svi nalazi su bili savršeni, ali oni su osjećali da nešto nije u redu.

Prijateljica joj je predložila da kćeri provjere željezo

Jednoga se dana prijateljici koja je po struci medicinska sestra očajna mama potužila na problem koji njezina kći ima sa spavanjem, ali i otkrila da unatoč brojnim pretragama i dalje ne znaju zašto ne može spavati.

''Predložila je da je odvedemo na vađenje krvi i provjerimo razinu željeza. Nakon razgovora, sjela sam za računalo i počela istraživati. Naišla sam na podatak koji me iznenadio, niske razine željeza zapravo bi mogle biti razlog zašto naša kći nije mogla spavati. Dok smo čekali rezultate, u međuvremenu sam se sjetila nečega što sam zaboravila spomenuti liječniku. Naša nam je kći više puta znala spomenuti da osjeća neobične trnce po tijelu, pogotovo prije spavanja. Iako zvuči jezivo, to mi tada nije bilo čudno, a onda sam shvatila da je u tome zapravo cijelo vrijeme bio problem'', podijelila je Rachel za portal Mom.

Kada su napokon stigli rezultati krvi, pokazalo se da njezina kćeri ima nedostatak željeza i zbog toga takozvani sindrom nemirnih nogu. Rachel je bila šokirana jer je, kako objašnjava, oduvijek mislila da se sindrom nemirnih nogu javlja isključivo kod starijih ljudi.

''Kada je kći napokon dobila odgovarajuću terapiju, počela je spavati i danas nemamo problema s uspavljivanjem ni nesanicom'', otkrila je Rachel koja svojom pričom apelira na sve roditelje da, ako imaju sličan problem, obavezno djetetu provjere željezo.

Što je sindrom nemirnih nogu?

Ovaj oblik nesanice izuzetno je česta pojava, ali se tek odnedavno ispravno dijagnosticira i liječi. Iako je najčešći kod osoba starije dobi, sindrom nemirnih nogu zahvaća sve dobne skupine. Simptomi koji ukazuju na ovaj neurološki poremećaj su prvenstveno neugodan osjećaj u nogama koji je ponekad teško definirati, a uvjetuje ga snažna potreba da se noge neprestano miču te trnci koji se šire iz nogu prema ostatku tijela.

Simptomi se uglavnom javljaju u večernjim satima kada dijete legne te pokuša zaspati. Kod djece je sindrom nemirnih nogu najčešće povezan s genima ili je posljedica nekog drugog stanja poput nedostatka željeza, ali i nedostatka magnezija te nepravilne prehrane.

Pročitajte više