Mama zamolila za savjet: Moj sin želi znati tko mu je otac, što da mu kažem?

Foto: Shutterstock

TEŠKO je biti samohrana majka, osobito ženama koje donesu dijete na svijet u vrlo mladim godinama. Roditelji mlade majke, kao i neki drugi članovi bliže ili dalje obitelji ponekad će pružiti podršku i pomoć, ali to ne može nadomjestiti ženi partnera, kao ni djetetu oca.

Ipak, takve male obitelji mogu sasvim uredno funkcionirati, dok god postoji ljubav i uvažavanje između majke i djeteta.

Što kad dijete ispituje o roditelju koji je odsutan?

Naime, jedna se mlada samohrana majka za časopis The Sun požalila na nešto što je muči, kako kaže, sve više svakim danom. “Zatrudnjela sam prije pet godina”, započela je svoju priču, a otac djeteta bio je njen tadašnji “prijatelj s povlasticama”. Doznavši da je trudna, obznanila mu je tu vijest, a on se prestrašio, osobito kad mu je rekla da planira zadržati dijete.

„Moji roditelji su stariji pa im je unuk predstavljao radost i ukazali su mi veliku podršku. Njegovi roditelji nisu to odobravali. Pokušali su uspostaviti kontakt, ali ja sam im rekla da unuka mogu viđati samo ako i njihov sin bude želio sudjelovati. On to nije htio.”

Dalje je nastavila: “Sada imam 26 godina, a naš sin 4 godine. Njegov tata ima 27 godina i djevojku i pretpostavljam da ona ne zna za njegovo dijete.” Kaže da je dječak nekoliko puta spominjao tatu i izražavao želju da ga upozna, ali ona mu je samo odgovarala da umjesto tate ima djeda. "Ali ova isprika neće trajati vječno", svjesna je mama.

Savjetnica koja radi za časopis joj je odgovorila i pružila savjet

“Posvuda ima toliko izmiješanih obitelji, niste vi jedini. Možda ćete s vremenom pronaći nekoga posebnog koji će mu biti očinska figura. Vaš bivši bi trebao financijski osiguravati vašeg sina, stoga mu pišite i objasnite da biste željeli da on bude odgovoran roditelj i spomenite mu da ga je njegov sin tražio”, savjetovala joj je Deidre.

Predložila joj je i da se obrati organizacijama koje se bave podrškom samohranim roditeljima.

Pročitajte više