Medicinska sestra tvrdi da sljezovi kolačići mogu biti smrtonosni za djecu. Evo zašto

Foto: Shutterstock

AKO vaše dijete voli topli kakao ili vruću čokoladu, a mlađe je od tri godine, trebali biste izbjegavati dodavati sljezove kolačiće u takve napitke. Na to je upozorila medicinska sestra Nikki Jurcutz koja stoji iza edukativne stranice Tiny Hearts Education.

"Sljezovi kolačići se otope i postanu ljepljivi te mogu zapeti u dišnim putevima male djece. Pričekajte dok ne napune tri godine", poručila je u videu objavljenom na TikToku.

U odjeljku za komentare dodala je da su minijaturni sljezovi kolačići bolja opcija, ali i njih treba koristiti s oprezom. 

@tinyheartseducation Can I just get a tiny cup full of milk frothed to the shit, a sprinkle of chocolate…HOLD THE MARSHMALLOW 👍🏼 until they are 3! #babyfirstaid ♬ original sound - Tiny Hearts

Blokada dišnih puteva može biti smrtonosna jer može spriječiti vaše dijete da dobije dovoljno kisika. U teškim slučajevima, nedostatak kisika može uzrokovati oštećenje mozga, pa čak i srčani udar, kažu stručnjaci.

Djeca imaju veći rizik od opstrukcije dišnih putova od odraslih jer imaju manje dišne ​​putove. Zbog toga sitni predmeti i igračke dolaze s upozorenjem na opasnost od gušenja.

Znakovi začepljenog dišnog puta su uznemirenost, zbunjenost, promjena u obrascu disanja, dahtanje, panika, hvatanje za prsa ili vrat, kao i nemogućnost govora, disanja i kašljanja. U slučaju da posumnjate u najgore, odmah potražite hitnu pomoć.

Pročitajte više