Milijuni izlažu bebe riziku od gušenja i sindroma dojenačke smrti, tvrdi organizacija

Foto: Shutterstock

Dobrotvorna organizacija The Lullaby Trust upozorila je da roditelji izlažu bebe povećanom riziku od gušenja ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Istraživanje koje su proveli među tisuću roditelja djece mlađe od godine dana pokazalo je da je njih 70 posto dopustilo bebama da spavaju u njihaljkama, njih 67 posto nije vidjelo problem u ležaljkama za bebe, a 61 posto u vrećama s mekim punjenjem. Oko 8 posto roditelja ostavilo je svoju bebu u tim predmetima preko noći.

U takvim predmetima, bebe su nagnute ili u sjedećem položaju, zbog čega im glave padaju prema naprijed, što dovodi do suženja njihovih osjetljivih dišnih puteva.

"Za bebe je najsigurnije spavanje na leđima, na čistoj, ravnoj, čvrstoj površini", izjavila je Jenny Ward, izvršna direktorica The Lullaby Trusta.

Trust ističe da su proizvodi poput ljuljački za bebe korisni samo dok su djeca budna i pod nadzorom.

"Takvi predmeti nisu prikladni za spavanje. U njima je povećan rizik od gušenja i od SIDS-a", napomenula je.

Prema Lullaby Trustu, SIDS svake godine odnese živote oko tri bebe tjedno. Većina (89%) smrti događa se u prvih šest mjeseci života bebe.

"Svi roditelji moraju biti svjesni kako zaštititi dišne putove svoje bebe, posebno kada spava. Ako beba zaspi u sjedećem položaju, primjerice, u ljuljački ili skakalici, najbolje je premjestiti je na čistu, čvrstu, ravnu površinu kako bi joj dišni putovi ostali otvoreni. Čak i ako je beba budna, još uvijek je važno paziti da joj glava nije nagnuta prema naprijed i da joj nos i usta nisu prekriveni kako bi joj dišni putovi bili slobodni", zaključila je Ward.

Pročitajte više