Mislite da vaše dijete ima ADHD? Evo što možete napraviti

Foto: 123RF

ADHD, hiperaktivnost ili poremećaj pažnje, najčešći je neurobihevioralni poremećaj u djetinjstvu. Ako vaše dijete ima problema s pažnjom, fokusom, hiperaktivnošću, impulzivnošću ili kombinacijom navedenih stvari, a mlađe je od četiri godine, vrijeme je za zakazati termin kod pedijatra.

Liječnik bi vam trebao postaviti neka pitanja o tome što se događa. Budite spremni dati detalje i primjere.

Dijagnoza ADHD-a postavlja se samo ako dijete ima simptome koji su prisutni i kod kuće i u školi. Ako su simptomi prisutni samo u jednom okruženju, manje je vjerojatno da ima ADHD. 

Na primjer, dijete koje ima problema samo u školi može imati teškoće prilikom učenja, što ne znači da ima ADHD. Također, ako je dijete aktivno i/ili lako odvraća pažnju, a dobiva dobre ocjene, ne pravi probleme u nastavi i ima dobre odnose u školi i kod kuće, vjerojatno nema problema.

Ako pedijatar dijagnosticira ADHD, važno je znati neke stvari

Odgajanje djeteta koji ima ADHD nije poput tradicionalnog odgoja.

Može postati frustrirajuće nositi se s nekim ponašanjima koja proizlaze od hiperaktivnog djeteta, ali postoje načini da se svakodnevica olakša.

Roditelji moraju prihvatiti činjenicu da djeca s ADHD-om drugačije funkcioniraju. Iako mogu naučiti što je prihvatljivo, a što ne, njihov poremećaj čini ih sklonijima impulzivnom ponašanju.

1. Unaprijed odredite koja su ponašanja prihvatljiva, a koja nisu

Cilj modifikacije ponašanja je pomoći djetetu da razmatra posljedice neke radnje. To zahtijeva empatiju, strpljenje, privrženost, energiju i snagu roditelja.

Roditelji moraju najprije odlučiti koja će ponašanja tolerirati, a koja ne. Ključno je pridržavati se ovih smjernica. 

Pravila bi trebala biti jednostavna i jasna, a djecu treba nagrađivati ​​kako bi ih se pridržavala.

2. Definirajte pravila, ali budite fleksibilni

Važno je dosljedno nagrađivati ​​dobro ponašanje i obeshrabriti destruktivno, ali s djetetom nemojte biti previše strogi.

Imajte na umu da se djeca s ADHD-om možda neće prilagoditi promjenama kao drugi. Morate omogućiti djetetu da griješi dok uči.

3. Upravljajte agresijom

Agresivni ispadi djece s ADHD-om mogu biti čest problem.

"Time-out" je učinkovit način da umirite i vas i dijete koje je preaktivno. Takvo ponašanje u javnosti bi trebalo odmah odlučno riješiti. To vrijeme predaha djetetu treba objasniti kao razdoblje za hlađenje i razmišljanje o negativnom ponašanju koje su pokazali.

4. Stvorite rutinu

Osmislite rutinu za dijete i pridržavajte je se svakog dana.

Uspostavite rituale oko obroka, domaćih zadataka, igranja i prije spavanja. Jednostavni svakodnevni zadaci, poput odabira odjeće za sljedeći dan, mogu pomoći u uspostavljanju rutine.

5. Pojednostavite i organizirajte život svog djeteta

Stvorite miran prostor da vaše dijete čita, radi domaće zadatke i odmara se od kaosa svakodnevnog života. Neka vaš dom bude uredan i organiziran jer će to pomoći djetetu u koncentraciji.

6. Ograničite ometanja i potaknite vježbanje

Televizija, videoigre i računalo potiču impulzivno ponašanje i to treba regulirati. Smanjite vrijeme gledanja u ekrane i potaknite djecu da se bave aktivnostima izvan kuće i da vježbaju.

Tjelesna aktivnost sagorijeva višak energije na zdrave načine. Također pomaže djetetu da usredotoči svoju pažnju na određene pokrete što može smanjiti impulzivnost.

Vježbanje također može pomoći poboljšanju koncentracije, smanjenju rizika za depresiju i tjeskobu te potaknuti rad mozga.

7. Regulirajte obrasce spavanja

Spavanje može biti posebno teško za djecu koja pate od ADHD-a. Nedostatak sna pogoršava nepažnju, hiperaktivnost i nesmotrenost. Važno je pomoći djetetu da bolje zaspi.

Da biste im pomogli da se bolje odmore, uklonite stimulanse poput šećera i kofeina i smanjite vrijeme gledanja televizije. Uspostavite zdrav i umirujuć ritual spavanja.

8. Vjerujte u dijete

Vaše dijete vjerojatno ne shvaća stres koji može izazvati njihovo stanje. Važno je ostati pozitivan.

Pohvalite djetetovo dobro ponašanje tako da zna kada je nešto dobro učinjeno. Vaše se dijete možda sada bori s ADHD-om, ali to neće trajati zauvijek. Imajte povjerenja u dijete i budite pozitivni prema njegovoj budućnosti.

Pročitajte više