Ove mjere sigurnosti oko malih beba čak i najoprezniji roditelji ponekad zanemare

Foto: Shutterstock

AKO pitate bilo kojeg roditelja što najviše želi za svoju bebu, najvjerojatnije će reći da samo želi da je sretna i živi dug i zdrav život. U svijetu oprečnih informacija i dobronamjernih, ali ponekad dvojbenih savjeta, lako se zbuniti oko toga što je zapravo najsigurnije za vašu bebu.

Evo sedam načina na koje vaš dom može biti nesiguran za bebe i malu djecu:

Nisu svi proizvodi namijenjeni bebama sigurni

"Nažalost, mnogi proizvođači slabo razumiju sigurnost djece i prodaju opasne proizvode. Gotovo je nemoguće zabraniti takav proizvod", kaže Tim Wain, direktor INPAA, organizacije koja promiče sigurnost i zdravlje male djece.

Gušenje je realan rizik za bebe

Mnogi roditelji svjesni su rizika od gušenja, ali ako se malo osvrnete po svom domu, mogli biste primijetiti neke druge opasnosti koje možda prije niste razmatrali. Predmeti kao što su zidne svjetiljke, odjeća, dječja kolica, oprema za igru ​​i nakit također mogu uzrokovati gušenje.

"Vezice i uzice uvijek držite podalje od svog djeteta, ali također pripazite na odjeću vaše bebe i izbjegavajte trake za glavu ili ogrlice", kaže Wain.

Kava može biti opasna

Koža bebe je osjetljivija od kože odrasle osobe, pa je logično da će beba pretrpjeti teže opekline ako je izložena vrućim tekućinama poput kave.

Vruću hranu i tekućinu uvijek držite podalje od male djece i izbjegavajte držanje takvih predmeta dok držite bebu. Izbjegavajte korištenje stolnjaka i sličnih predmeta ispod vrućih posuda koje bi djeca mogla povući na sebe.

Posude za kućne ljubimce mogu biti kobne

Svi znamo koliko bazeni i kade mogu biti opasni za malu djecu, ali jeste li znali da se dijete može utopiti u nečem tako malom kao što je posuda za vodu za kućne ljubimce?

Male okrugle baterije jako su opasne

Takva baterija može progorjeti tkivo unutar probavnog trakta u samo nekoliko sati pa ih je najbolje čuvati na sigurnom i izvan dohvata djece.

Meko okruženje za spavanje nije uvijek najbolje

Mekani, podstavljeni predmeti ne smiju se stavljati na mjesto na kojem dijete spava. Bebe i dojenčad ne trebaju jastuke, a podstavljeni predmeti uključujući zaštitu za madrace i branike za krevetić se ne preporučuju.

"Roditelji i njegovatelji možda vole meku, udobnu posteljinu za spavanje, ali svi globalno priznati autoriteti slažu se da bebina površina za spavanje mora biti čvrsta i bez neravnina", kaže Ben Wilson, član Savjetodavnog odbora INPAA i dobavljač proizvoda za dječje vrtiće.

Pazite na više detalja od samog pojasa na vašim kolicima

Naravno, pojas za vaša kolica je jako važan kada je u pitanju sigurnost vaše bebe, ali postoje i neki drugi važni detalji koje treba uzeti u obzir. Roditelji bi trebali koristiti kočnicu za kotače, kao i remen za privez kolica oko svoje ruke, a trebali bi i izbjegavati trčanje s bebom u kolicima.

Pročitajte više