Mnogi novopečeni roditelji se preplaše ovih pojava kod novorođenčeta

VAŠA beba možda neće izgledati onako kako ste očekivali. Osobito ako prvi put postajete roditelji.

Ako očekujete "bebu kao s reklame", prvi bliži pogled na nju mogao bi vas iznenaditi. Štoviše, ponekad se mame i tate toliko zabrinu zbog izgleda najmlađeg člana svoje obitelji da pomoć traže i kod liječnika. No većina ovih "neobičnih" pojava je ustvari potpuno normalna i nema razloga za brigu:

Koža prekrivena bijelim flekama

Ovo je česta pojava. Osobito ako je riječ o prijevremenoj djeci. No riječ je o verniks caseosau, što na latinskom znači sirasti premaz. On nastaje već u 18. tjednu trudnoće kao proizvod žlijezda lojnica, a unutar vodenjaka štiti kožu ploda od utjecaja plodne vode, dok kod porođaja djeluje kao lubrikant i olakšava djetetu prolaz kroz porođajni kanal. Najčešće nestaje između 36. i 40. tjedna trudnoće pa zato nije vidljiv na koži beba rođenih u terminu.

Neobičan oblik glave

Djeca rođena vaginalno mogu imati stožastu glavu. No u idućih nekoliko tjedana glava bi trebala poprimiti pravilan okrugao oblik. Ipak, važno je tijekom prvih mjeseci voditi računa o tome da beba nije kontinuirano na leđima kako joj glavica ne bi postala spljoštena.

Mekan vrh glave

Riječ je o fontanelama i ima ih šest. Najveća je prednja fontanela. Ona se nalazi između čeone kosti i tjemenih kostiju, a možda ćete primijetiti kako ponekad pulsira u ritmu otkucaja srca. 

Uloga fontanele je da bebama omogući nesmetan razvoj mozga u njihovim prvim mjesecima života, ali i da omogući nesmetan prolaz glave kroz porođajni kanal. 
Zatvara se tijekom prve godine života i potpuno nestaje.

Bebino tijelo je dlakavo

Lanugo su mekane, pahuljaste dlačice. To su prve dlake koje folikuli proizvedu, najčešće u 5. mjesecu trudnoće. Nakon rođenja beba ima najviše sitnih dlačica na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko tjedana.

Beba ima natečene genitalije

Bez obzira imate dječaka ili djevojčicu, možda ćete primijetiti da su genitalije vašeg novorođenčeta natečene i crvene. Štoviše, kod djevojčice se može pojaviti i krvav iscjedak koji nastaje kao rezultat izloženosti majčinim hormonima tijekom trudnoće. No sve to bi trebalo prestati u prvih par tjedana djetetovog života

Pročitajte više