Možda se s ovim nećete složiti, ali čini se da upravo ovaj broj djece roditelje čini najsretnijima

Foto: 123rf 

DA ŽIVIMO u vremenu naših roditelja i baka možda bismo i sami prvo pomislili da je ovaj broj djece optimalan za najveću sreću roditelja, ali danas - danas nas je ipak malo iznenadila činjenica do koje su došli znanstvenici iz Australije - a to je da su najsretniji roditelji oni sa - četvero djece! 

Do tog podatka nisu naravno došli ishitreno, nego su dugo vremena - u periodu od pet godina, promatrali, propitivali i ispitivali na stotine roditelja i tako došli do podatka da je život u velikim obiteljima zaista najsretniji. 

Studiju je predvodila Dr. Bronwyn Harman sa Sveučilišta Edith Cowan koja je sa svojim timom odabrala i intervjuirala roditelje iz različitih sredina, s različitim brojem djece, a htjeli su doznati upravo to - kakav je život u različitim obiteljima, s koliko djece roditelji postaju "otporni", kakva je socijalna podrška i ima li veze broj djece sa samopoštovanjem koje neminovno doprinose sreći.

>>>Nisam se zamišljala kao majka četvero djece<<< 

I tako su došli do zaključka (koji nam nije više toliko nepoznat i nelogičan) da roditelj s 4 djece konačno nauče prepustiti se, ne živcirati se oko kaosa koji je s tolikim brojem djece stvarno neminovan, uživaju puno više podrške, svi su nekako bliskiji, a postoji još jedan moment koji ih čini sretnije od drugih, a to je činjenica da s 4 djece u odgoju i brizi oko kućanstva stvarno moraju brinuti i mama i tata. U manje-više jednakoj mjeri što znači da u takvom roditeljskom odnosu ima puno manje osuđivanja, prevelikih očekivanja i svađa. A sve to ljude čini - sretnijima. 

Studija je pokazala i da su na drugom mjestu, nakon roditelja s četvero djece, najsretniji istospolni roditelji, a definitivno najtužniji su samohrani očevi. 

I ništa manje važan podatak - među roditeljima koji već imaju četvero djece ipak su puno sretniji oni koji su i planirali imati tako veliku obitelj. 

Stoga ako planirate još jedno, još dvoje, troje - neka vam ove činjenice budu motivacija da učinite ono što vi želite, i ne marite za komentare okoline - Još jedno? Zašto? I sve slično u tom tonu.... 

 

Pročitajte više