Možemo li se složiti da 10-godišnjaci više ne bi trebali vjerovati u Djeda Mraza?

Foto: 123rf/WeHeartIt

MNOGI se roditelji, kad im djeca dođu u određenu dob, počnu lomiti oko želje da im dijete ima bezbrižno djetinjstvo u kojem će koristiti svoju maštu i vjerovati u bajke i želje da njihovo dijete u toj dobi bude dovoljno zrelo da samo može razlučiti razliku između mašte i stvarnosti.

Iako je još uvijek nekako razumljivo da poneki osmogodišnjaci, pa i devetogodišnjaci, i dalje vjeruju u Djeda Mraza, nekako zvuči glupo da u njega vjeruju i desetogodišnjaci. Ma koliko god razlika u godinama nije velika, nekako je ipak malo glupo.... 

S 10 godina klinci već polako ulaze u pretpubertet te bi se u toj dobi već trebali ponašati u skladu sa svojim godinama. To naravno još uvijek nisu ni odrasli ni ozbiljni ljudi, ali bi se umjesto pričama o izmišljenim likovima trebali baviti vršnjačkim temama - školskim plesovima, prvim simpatijama, modernom glazbom i njima prikladnim oblicima ponašanja. "Zbog čega više zaista ne bi trebali vjerovati u ostarjelog djedicu i vilenjake sa Sjevernog pola", mišljenja je Laurel Elis, jedna od autorica portala Pop Sugar Moms i mama koja je potegnula ovu neobičnu temu. 

Neobičnu, jer mnogi današnji 10-godišnjaci više ne vjeruju, mnogi se već odavno prave suviše odraslima da bi vjerovali, no zapravo, poanta ove priče nije toliko vjerovanje u samog Djeda Mraza, koliko je riječ o nečem drugome.... 

Naime, kako je naglasila Laurel Elis, djeca u većini slučajeva vjeruju u ono što im je rečeno, a u dobi od 10 godina već bi trebali razvijati želju za istraživanjem. "Biti u stanju ispitati svijet oko sebe potrebno im je, kako u školi, tako i u životu. To je način na koji uče kako bolje promišljati te samostalno rješavati probleme, što je iznimno važno djeci te dobi, jer tako mogu nastaviti kvalitetno razvijati svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Zato bi u toj dobi već trebali prestati vjerovati u bajke. Jednostavno zato što to više nije zdravo za njihov razvoj. A iako se katkad čini da bi dužim razdobljem vjerovanja mogli produžiti "čistoću svog djetinjstva", to nije dobro, jer će tako duže odbijati razmišljati o pravom svijetu na zdrav, radoznao način", mišljenje je ove mame.  

Međutim, ako djeca još uvijek vjeruju, roditelji su ti koji bi im trebali početi ukazivati na činjenicu da Djedica pripada svijetu bajki jer, iako roditelji katkad žele usporiti vrijeme (prebrzog) odrastanja, u dobi od 10 godina to bi već trebali raditi na drugačiji način. "A svijet folklora i priča iz predškolske dobi ostaviti iza sebe", tvrdi ona.  

Postoje i drugi načini kojima će dijete te dobi za blagdane usvojiti pravi osjećaj i duh Božića, na sebi primjereniji način, i to tako da u njima potaknete samostalno, ozbiljnije promišljanje o životu.

Na primjer, potaknite ih da skupljaju igračke za siromašne, osmišljavaju darove kojima će uveseliti nekog drugog... Takve stvari će i dalje oplemenjivati njihovo djetinjstvo, a ujedno pozitivno utjecati na poštovanje i samopoštovanje.

Zato ako vaše 10-godišnje dijete i dalje odbija prestati vjerovati, umjesto da ih pustite da i dalje budu djeca, ma koliko god to teško zvučalo, radije ih potaknite na razmišljanje s pitanjima o logici postojanja samog Djeda Mraza i svega što se veže uz njega. 

A kad jednom shvate sve nedosljednosti, moći će prepoznati da magija blagdana ne dolazi sa Sjevernog pola, već je skrivena u nama, u ljudima koje volimo, obitelji i potrebitima. 

I kad svojim djelima probude duh Božića, više im neće biti potreban ovaj izmišljeni lik, iako će mu se slobodno moći veseliti kao i svaka druga odrasla osoba. Ma koliko god nestvaran bio. 

 

Pročitajte više