Najbolje aktivnosti za djecu s ADHD-om

Foto: 123rf
 
DONOSIMO vam popis aktivnosti koje će hiperaktivnoj djeci dati priliku da ispucaju višak energije i malo preusmjere svoju pažnju.

Iako se oduvijek mislilo kako su borilačke vještine najbolje za djecu s ADHD-om (deficit pažnje, hiperaktivni poremećaj), roditelji su otkrili i mnoge druge aktivnosti koje odgovaraju njihovoj djeci.
 
Vanjski sportovi

Većina djece, s ADHD-om i bez njega, voli biti u prirodi, a biciklizam i pješačenje osobito su dobri za hiperaktivnu djecu. Dijete je tako neprestano u pokretu i pokreće gotovo sve mišiće, a to ga čini usredotočenim.
 
Glazba

Za razliku od drugih aktivnosti koje aktiviraju lijevu ili desnu stranu mozga, glazbene vještine aktiviraju obje strane istovremeno. Ujedno djeca koja sviraju u bendu ili pjevaju u zboru uče biti dio tima, što je ključna aktivnost za djecu s ADHD-om.
 
 
Plivanje

Stalno kretanje u vodi održava razinu energije na pristojnoj razini, a samodisciplina koju plivanje zahtijeva vrlo je dobra za hiperaktivnu djecu
 
Izviđači
 
Mali izviđači moraju kontrolirati usredotočenost, pažnju i organizaciju cijelo vrijeme, što je odlična vježba za djecu s ADHD-om.
 
Grupni sportovi

Grupni sportovi, osobito ako su usredotočeni na timski rad više nego na sam rezultat, odlični su za ovu djecu. 
 
Gluma

Iako se na prvi pogled ova aktivnost čini suviše mirnom za hiperaktivnu djecu, gluma potiče pamćenje, uspostavlja rutinu i oštri koncentraciju.
 
Aktivnost koju bi dijete s poremećajem pažnje trebalo izbjegavati svakako je gledanje u ekrane.

Pročitajte više