Najjednostavniji recept za najzdraviji sok od cvjetova bazge

Foto: Pinterest
 
SIRUP od cvjetova bazge tradicionalno se priprema u šećernoj otopini (u prosjeku 1 kg šećera /10 cvjetova bazge). Šećer je u tom slučaju i u funkciji konzervansa. No ako uživate u mirisu i okusu cvjetova bazge, a ne želite ugodu kvariti šećerom u nekom od oblika, onda je ovo recept za vas. U pripremi soka dodavanje zaslađivača tako postaje vaš izbor. Čuvanje sirupa kroz duže razdoblje omogućit će zaleđivanje. Evo kako to činiti na praktičan način.
 
Cvjetovi bazge beru se kada su sasvim procvjetali, no latice ne otpadaju i bijele su. Odnosno, ne beru se cvjetovi s pupoljcima ili oni već ocvali. Preporuka je branje na lokacijama udaljenim od glavnih prometnica, a najbolje na zaštićenim lokacijama u šumama. Tamo bazge cvjetaju nešto kasnije nego one u gradu i na otvorenom zbog drugačijih mikroklimatskih uvjeta. Za potrebu branja ponesite pletenu košaricu ili platnenu vrećicu i uberite samo količinu koja vam je potrebna.
 
Ubrane cvjetove bazge stavite u posudu odgovarajuće veličine i potopite ih vodom, najbolje izvorskom ili filtriranom. Na vrh u posudu stavite nešto što će svojom težinom pritisnuti cvjetove kako bi svi bili potopljeni npr. tanjur. Dijelovi cvjetova koji ne bi bili potopljeni promijenili bi boju i uvenuli.
 
Posudu prekrijte i cvjetove bazge ostavite da odstoje potopljeni do 24 sata. Miris i okus trebali bi ostati svježi, iako intenzivni. Dobiveni sirup procijedite i zaledite u kalupima za led. Intenzitet okusa sirupa odgovarat će omjeru cvjetovi bazge/voda, no čuvanje u „kockicama“ ili „srčekima“ i sl. omogućuje da intenzitet okusa u soku prilagodite okusnim pupoljcima, vašima ili vaših mališana. Kada poželite sok od bazge, jedan ili dva leda od sirupa od bazge stavite u čašu s vodom i kriškom limuna i uživajte.
 
Preporučujemo i kombinaciju zaleđenog sirupa s vodenim kefirom.

 
Količinu cvjetova bazge za izradu sirupa prilagodite količini kalupa za led koje posjedujete ili možete posuditi te kapacitetu zamrzivača. Najjednostavnije odmjerite potrebnu količinu vode koju možete zalediti tijekom jednog dana i potopite cvjetova koliko vam stane (cca 1 litra vode/10 cvjetova bazge).
 
Višak cvjetova možete sačuvati za drugu priliku tako da ih spremite u plastične vrećice i zamrznete. Za izradu sirupa tada koristite zamrznute cvjetove.
 
U tradicionalnim receptima koristi se i limun. U ovom najjednostavnijem receptu, osim šećera i umjetnih dodataka, izostavili smo i limun. Vi ga možete dodati u omjeru 1 oprani nešpricani limun na oko 10 cvjetova bazge. Narežite ga na ploške i dodajte u posudu s potopljenim cvjetovima bazge. Postupak dalje je isti.
 
Pripremite sami osvježenje za ljetne dane. Osim bazge, probajte pripremiti i sirup od listića bosiljka, mente, kadulje, itd. Nemate li kapaciteta u zamrzivaču, svježe pripremajte aromatične napitke za svaki dan.
 

Pročitajte više