Najljepša kratka imena za djevojčice i dječake

Foto: Pixabay

NIJE tajna da su kratka imena pravi hit među bebama u Hrvatskoj. Kada proučimo popis najčešćih muških i ženskih imena novorođene djece, od njih stotinu, čak 50 ih ima samo tri ili četiri slova. Ako vam takvo ime zvuči privlačno, odabrali smo ona najljepša.

Kratka imena za dječake

Noa

Noa je ime koje češće nose dječaci, ali ponekad se daje i djevojčicama. Riječ je o biblijskom imenu koje je inače porijeklom iz hebrejskog jezika, izvedeno iz riječi Noach što znači 'odmor' ili 'utjeha'.

Noa (Noah) u biblijskoj Knjizi Postanka predstavljen je kao jedan od najvažnijih likova povijesti izraelskoga naroda, a zbog toga njegovo ime postalo je simbol vjere, ustrajnosti i hrabrosti. Upravo se zato vjeruje kako su dječaci koji nose ovo ime hrabri, uporni i marljivi.

Jan

Jan je muško ime hebrejskog porijekla. Značenje imena predstavlja onoga kome se Bog smilovao ili milost Božju.

Vito

Vito je muško ime, a hrvatska inačica tog imena je Vid koji ima izvorni latinski oblik Vitus. Prema jednoj teoriji, ime Vitus nastalo je od drevnog saksonskog, latiniziranog oblika Vicus, što znači ratoboran, dok druga teorija smatra da je ime Vitus latiniziran oblik i znači hrabar. Treća teorija zastupa mišljenje da je ime Vito vrlo staro talijansko ime, čiji je korijen latinska osnova Vitus, nastala od riječi Vita, sa značenjem život.

Toni

Ime Toni ima porijeklo iz grčke riječi anthos, što znači cvijet. Po nekim teorijama, ime Toni potječe iz Italije gdje se koristilo kao nadimak za ljude koji su se zvali Antonio. Kasnije se ime Toni raširilo i postalo samostalno ime. U Hrvatskoj je ime Toni najčešće povezano s imenom Ante. Mnogi roditelji daju ime Toni kao skraćenicu imena Ante.

Noel

Noel je ime koje na prvu zvuči moderno, ali se zapravo radi o imenu koje se prvi put pojavilo još u 12. stoljeću. Značenje ovog imena, u prijevodu s latinskog, znači ''Kristov rođendan'', pa je stoga posebno popularno kod djece rođene u prosincu, pogotovo na sam Božić. Vjeruje se kako su dječaci koji nose ovo predivno ime izrazito duhoviti, kreativni i empatični, a zbog svoje velike otvorenosti često se ističu u društvu kao jedni od najvećih zabavljača.

Kratka imena za djevojčice

Iris

Prema grčkoj mitologiji, Iris je bila boginja duginih boja koja je putovala između neba i zemlje, spajajući nebo i zemlju svojim svjetlucavim lukom. Predstavljala je vezu između bogova i ljudi te je bila poznata po svojoj ljepoti i snazi. Zbog svoje uloge u mitovima, Iris je postala popularno ime u Grčkoj i diljem svijeta.

Osim grčke boginje, Iris je ime koje se povezuje s prekrasnim cvijetom koji dolazi u različitim bojama i nijansama. Cvijet Iris simbolizira vjeru, nadu, mudrost i hrabrost te se često daje kao dar u znak podrške ili prijateljstva. Zbog svoje ljepote i simbolike, Iris je popularan izbor kada se biraju imena za djevojčice.

Eva

Eva je ime hebrejskog podrijetla koje znači "život". Za žene koje nose ime Eva, kažu da su vođe i pune života. Imendan slave 24. prosinca.

Tia

Vjeruje se da ime Tia potječe iz grčke riječi "thea", što znači božica ili boginja. Ovo se ime često povezuje s božanstvima i mističnim bićima te se smatra da nositeljica ovog imena posjeduje posebnu energiju i unutarnju snagu.

U nekim kulturama ime Tia često se koristi kao nadimak za imena poput Anastasia i Tatiana. Uz grčko porijeklo, Tia se može povezati i s talijanskim imenom Tiziana, koje također znači božica ili netko tko je blagoslovljen.

Mia

Mia je ime čije se značenje tumači na više načina. Jedna od pretpostavki je da je riječ o skraćenoj varijanti imena Marija. Po tom tumačenju, ime je simbol čiste i duboke ljubavi. Moguće je da je ime i egipatskog podrijetla, od riječi mry, što znači "ljubljena" ili "ona koja je voljena". U romanskim jezicima, mia znači "moja", a na grčkom se riječ mea odnosi na "moja" ili "samo jedna".

Una

Iako je inače latinskog porijekla i ima značenje "jedna, jedinstvena", žensko ime Una karakteristično je isključivo za naše podneblje. Kako objašnjavaju stručnjaci, latinska riječ "una" zapravo je korijen mnogih riječi, a ovo predivno žensko ime simbolizira jedinstvenost i posebnost.

Ime Una opisuje djevojčice koje su posebne i prvorođene. Za sve roditelje koji imaju veze s rijekom Unom, ovo ime također simbolizira ljepotu te rijeke. Iako je ime Una iz hrvatske povijesti, posljednjih nekoliko godina ponovno se vraća u modu te je vrlo čest odabir mnogih roditelja.

Pročitajte više