Napravite sami u tren oka: Fenomenalna ideja za retro igru „križić-kružić“

Foto: Hobby Mama

SJEĆATE li se igre „križić-kružić“? Ma naravno da se sjećate. Pa igrale ste je gomilu puta. Nekada doma, s bratom, sestrom, prijateljicom, često je to bila ona popularna školska igra za ubiti vrijeme, a odsad je možete igrati i u velikom formatu – na friškom zraku.

Ovih smo dana naletjeli na fenomenalnu i super jednostavnu ideju kako napraviti igru za van u kojoj će klinci stvarno uživati, naučit će igru koju smo mi kao klinci stvarno puno igrali, a još će pridonijeti u njenom kreiranju.

Ideja je potekla od Hobby Mame, mame Ine Štukar Marković koja se iz čistog gušta bavi brojnim kreativnim hobijima. Napravila je ona svašta – ogromna domina, velike drvene kocke, također za igre vani, ali Križić-kružić nas je oborio svojom jednostavnošću!

Mnoge bi se mame, znamo to dobro, bavile svakakvim kreativama, radile bi djeci sve i svašta – ta Pinterest je barem krcat odličnim idejama, ali mamama nažalost jako često nedostaje vremena i energije još i za to, pa kao i tolike mnoge najčešće podlegnu kupovini gotovih igračaka. Baš je zato ova ideja fenomenalna, a ne košta vas gotovo ništa!

Kako nam je pojasnila mama Ina, gotovo sve što vam treba možete naći u prirodi, a potrebno je samo uložiti malo u boje. Kako već naslućujete po fotografijama – treba naći panj, nije da ih nema – ako nemate jedan u dvorištu, ili gdje već provodite druženja na zraku, raspitajte se – jedan panj/odrezano deblo sigurno čeka negdje baš na vas!



Potom je potrebno na panju nacrtati polje za igru. To mogu cvjetići, kružići, brojevi, oblici, ma mogu biti i sidra – uopće nije važno. Bitno je samo da postoje tih devet slavnih križi-kružić polja. Najbolje ih je nacrtati/oslikati akrilnim bojama te ako je moguće prelakirati ih kako bi se boja što duže očuvala. Posebno ako je panj na mjestu gdje će po njemu padati kiša. Li to nije važno jer se boja, kako je rekla mama Ina, sasvim dobro drži!

Potom slijede figure. Da – možete koristiti što god vam padne na pamet, a možete i kao mama Ina skupiti kamenje i od njih učiniti figure. Naravno, tu djeca mogu biti zadužena za njihovu „dušu“. Mama Ina i njeni malci odabrali su buba-mare i pčelice, pobojali su ih vodootpornim markerima (može i akrilnim bojama s gornjim slojem laka) i - voila! Imate svoj križić-kružić za zabavu u hladu.





Igra, znate to već dobro, ne traje dugo, ali je odlična za taktičko razmišljanje, a ako vas je više u igri, slobodno organizirajte Križić-kružić obiteljski turnir.

Ljeto pred vama stvarno može biti super retro zabavno!

I još nešto - ovako ćete sačuvati gomile papira koje biste inače brzinski išarali kada biste je igrali onako zdušno kao nekada.

Pročitajte više