Naučite dijete da posprema za sobom

Foto: 123rf
 
IMATE li osjećaj da je soba vašeg djeteta stalno u neredu?
 
Vjerojatno i je jer, koliko god vi skupljate i pospremate za njim, ono će uvijek moći napraviti veći nered nego što ćete vi stići pospremiti. Djeca kada se skidaju ostavljaju svoju odjeću posvuda, to je najčešće na podu. I vi skupljate i skupljate za njima, i tako svaki dan iznova.
 
Također, većina djece ne želi ići na spavanje u vrijeme kada bi trebali. Uvijek su neki izgovori, primjerice, još ovaj crtani, još ovo i ono. I uvijek je neko natezanje s djecom oko toga, ali postoji trik kako ih možete naučiti da sami za sobom pospreme i na vrijeme odu spavati.
 
Stoga, za svaki ostavljeni komad odjeće ili nepospremljenu sobu, pošaljite dijete na spavanje 5 minuta ranije. I to mu objasnite. „Ideš 5 minuta ranije na spavanje jer nisi pospremio za sobom, ako ponoviš to i sutra, ideš 10 minuta ranije u krevet.“
 
Malo po malo, uz vašu ustrajnost i dosljednost, dijete će zbog tih 5 minuta početi skupljati stvari za sobom. Naravno, nemojte očekivati da će se to ponašanje promijeniti u jednom danu, ali jednom hoće uz vaše podsjećanje: „U redu, onda danas 15 minuta ranije ideš na spavanje.“ Ponekad, nemojte ni govoriti o minutama, samo recite, vrijeme je za spavanje.
 
Nakon nekog vremena djetetu će to postati obrazac ponašanja te će automatizmom skupljati stvari za sobom.
 
Važno je samo biti dovoljno dugo dosljedan.  

Pročitajte više