Ne štitite djecu od kućanskih poslova, zbog njih će razviti korisne vještine

Foto: 123RF

SUDJELOVANJE u obavljanju zadataka kod kuće stvara najbolje radne navike, a upravo one djeci često nedostaju kada odrastu. Odnosno, nedostatak radnih navika često postane vidljiv već u školskim klupama.

Naravno, kućanski poslovi trebali bi biti prilagođeni dobi djeteta pa tako četverogodišnjaku sigurno nećete dopustiti da kosi travu, ali ih uvijek možete uključiti u sastavljanje popisa za kupovinu, čišćenje ili pospremanje njihovih igračaka. Kako budu odrastali tako će i njihovi zadaci postajati složeniji. No tako će ih puno lakše prihvati nego da ih se odjednom, kada napune 15 godina, sjetite uključiti i onda očekujete da bez pogovora sudjeluju. U toj dobi, ako dotad nisu stvorili radne navike, sasvim će sigurno protestirati, a sve bi moglo završiti tako što vam se neće dati raspravljati pa ćete (opet) sve odraditi sami.

Kako biste izbjegli takav scenarij, djecu uključite kada shvatite da su sposobna za to. 

Ako i dalje ne vidite koje su prednosti njihovog sudjelovanja u obavljanju kućanskih poslova, u nastavku vam otkrivamo koje će vještine vaše dijete razviti pomažući vam u svakodnevnim aktivnostima:

Samostalnost i briga o sebi

Vjerojatno se ne želite do djetetove 30. godine brinuti o tome ima li čiste i ispeglane odjeće ili što će jesti na poslu.

Možete početi sa zadacima poput pospremanja igračaka nakon igranja, a kasnije neka vam pomaže u pospremanju čiste odjeće u ormar i tako sve dok ne dođete do konkretnijih stvari poput pripremanja obroka.

Samopouzdanje

Pred djecu treba postavljati izazove. Kada ih obave, i sami će biti ponosni na sebe. Tako davanje zadataka prilagođenih djetetovim godinama može razviti golem osjećaj samopouzdanja kod njega. No znajte da se samopouzdanje ne razvija preko noći.

Također, nemojte burno reagirati ako nekada pogriješe i na kraju vam više odmognu nego pomognu. Sjetite se da oni uče nove vještine i pogreške su potpuno normalne.

Odgovornost

Nikada nije prerano za učenje djeteta uzročno-posljedičnim vezama. Kućanski poslovi naučit će ga da preuzme odgovornost, ali i da preuzme zasluge nakon uspješno obavljenog zadatka.

Vrlo brzo će shvatiti da svaka odluka ima svoje dobre ili loše posljedice, a uskoro će shvatiti da upravo tako funkcionira i sve drugo u životu.

 

Pročitajte više