Neke žene osjećaju mučninu tijekom dojenja. Ovo su mogući razlozi

Foto: Shutterstock

TEŠKO da možete pronaći tako miran i nježan prizor kao onaj u kojem majka doji svoju bebu. Ipak, kad ste vi ta majka, ponekad se i nećete osjećati tako čarobno i blaženo. Dojenje može donijeti razne izazove: bol, napuknute ili krvave bradavice, začepljene mliječne kanaliće i mastitis - sve su to problemi poznati mnogim majkama koje doje.

Neke su mame čak prijavile da osjećaju mučninu dok doje. Stručnjaci objašnjavaju zašto bi se to moglo događati.

Oslobađanje oksitocina

Neke žene osjećaju mučninu tijekom dojenja, a najvjerojatnije je povezana s oslobađanjem oksitocina u majčinom mozgu. Oksitocin je hormon zbog kojeg se osjećate sretnom i zadovoljnom, kao na primjer kad držite svoje dijete. "Neke žene osjećaju mučninu kada dobiju taj nalet oksitocina", objašnjava savjetnica za dojenje Sara-Chana Silverstein.

Umor ili glad

Iako je oksitocin najvjerojatniji krivac vaše mučnine pri dojenju, postoje i druge mogućnosti. Edukatorica za dojenje Amanda Ogden objašnjava da umor ili glad mogu uzrokovati mučninu kod majki tijekom dojenja.

Napukla bradavica

Silverstein napominje da ponekad mame koje imaju velike pukotine na bradavicama zapravo mogu osjetiti mučninu od boli.

Trudnoća

Većina mučnina pri dojenju će se riješiti same od sebe nakon prvih šest do osam tjedana, pa ako je vaša beba već prošla fazu novorođenčeta, a vi osjećate mučninu dok dojite, možda je vrijeme da napravite test na trudnoću.

Iako dojenje može odgoditi povratak plodnosti, to nije sigurna metoda kontracepcije.

Liječenje mučnine tijekom dojenja

Liječenje mučnine pri dojenju ovisit će o tome što je uzrokuje. "Tehnike svjesnosti, duboko disanje, distrakcije tijekom dojenja, aromaterapija, lagane grickalice ili hidratizacija uz opuštanje mogu biti korisne metode u regulaciji simptoma mučnine.

Dobro educirani savjetnik za dojenje ili liječnik može razgovarati s vama o tome što doživljavate i pomoći vam pronaći najbolju metodu za olakšanje tih tegoba.

Pročitajte više