Nemojte miješati ove osjećaje s postporođajnom depresijom

Foto: 123rf

ZNATE ONU reklamu, lijepo je imati bebu, ali u tri sata ujutro... 
 
Ma što u tri sata ujutro - umor, briga, sreća, tuga, panika, strah, razdražljivost, još malo sreće, veselje, euforija, paranoja, strah, sreća... ujutro, popodne, predvečer, po noći. O da, dobiti bebu, pogotovo ako vam je prva, velika je velika sreća, ali ti osjećaji nakon poroda, ta klackalica koja ne ide samo gore-dolje, na to su vas vjerojatno tek rijetki upozorili. 
 
Mada, čak i da su vas upozorili, teško da bi mogli pojmiti kako će vaše emocije točno izgledati u vašem postporođajnom dobu. 
 
Za vrijeme trudnoće svi su imali pune džepove savjeta o trudnoći, o tome kada beba stigne, netko je potiho spominjao i groznu postporođajnu depresiju o kojoj se tako malo govori, no rijetki su baš spominjali tu mješavinu euforije i straha, sreće i tuge koja se tako lako izmjenjuje. U neobjašnjivim suzama. Been there - done that, reći će sve majke koje su se vozile tim klasičnim postporođajnim ringišpilom. 
 
I nemojte se čuditi, jer hormoni nisu bili divlji samo u trudnoći. Oni su ostali, odnosno ostaju skakati po vama još jedno vrijeme, a činjenica da odjednom nemate toliko vremena za sebe, da ste obuzeti tim novim malim bićem za koje ste odjednom postali toliko odgovorni, a da nemate dana iskustva prije toga - sve je to dakle, sasvim normalno! 
 
1. Tuga 
 
Sretni ste radi svoje divne, zdrave bebice, ali vas s vremena na vrijeme dostigne neobjašnjiva tuga zbog banalnih razloga? Sjetili ste se što trenutno ne možete raditi, a toliko vas je uveseljavalo u trudnoći. Pokušavate namjestiti pelenu, ali vam baš i ne ide od ruke. Mlijeko vam curi na sve strane, a beba plače kao da je jako gladna - sve su to razlozi za privremenu tugu, i to je okej. Pustite suzu i ne brinite to je normalna pojava, kažu stručnjaci, koja će trajati još nekoliko dana do nekoliko tjedana, a dok god u toj tuzi i dalje osjećate veliku ljubav prema sebi i svojoj bebi, dok god imate motivacije za nju, nemate napade panike i tjeskobe, ne pomišljate na najgore scenarije i unatoč isprekidanom snu ipak zaspete kao top - to je onda samo tuga koju ne bi smjeli miješati s postporođajnom depresijom. 
2. Strah 

Ako ste cijeli život bile neustrašive heroine pripremite se da ćete odjednom osjetiti navalu nekih skroz  novih strahova da bi vas čak i sama ta količina straha mogla izbezumiti. Da - sada ste odjednom odgovorni za nejako dijete koje u potpunosti ovisi o vama i kako sati prolaze shvaćate da da nemate pojma što biste učinile da se nešto dogodi. Dogoditi se realno može svašta i ništa, a sa svakom novom minutom kako raste vaše ljubav tako rastu i strahovi. I to je normalno. Tko voli taj se i brine, a tko se brine taj se i boji - to je osjećaj koji, sada kada ste postali majka, nikada neće iščeznuti, samo će se sa svakim novim danom ublažiti. Odnosno, sa svakim novim danom naučit ćete živjeti s njima. 


 
3. Radost 

Ako mislite da ste bile super sretne kada ste saznale za trudnoću, pa zatim kada ste osjetile prve bebine pokrete, radost koju ćete osjetiti nakon poroda, gledajući samo to svoje malo čudo, može vas jednako uznemiriti kao i strah. Napad neopisive radosti mnogi bi mogli povezati i s naglom euforijom kakvu osjećaju ovisnici od svakojakim supstancama i to vam je zapravo vrlo slično.

Sam pogled na usnulu bebu može vas dignuti do neba tako da zaplačete i vrištite od sreće. To je onaj osjećaj kada vas vlakić iz lunaparka doveze na sam vrh pa odjednom ne znate kud bi sa sobom od siline emocije koja vas obuzimaju. Zato uživajte dok traje jer iako ćete sa svojim djetetom tijekom života doživjeti gomilu sreće i radosti ovi prvi dani i ta euforija izazvana ničim i svačim teško da će se u toliko snažnom obliku pojavljivati kasnije. 

4. Ljutnja

Bez obzira jeste li ljuti na sebe jer vam toliko dugo treba da namjestite bebu na dojku, jer ne znate kako više smiriti bebu, jer je vaš partner već morao ići na posao pa ste ostali sasvim sami ili ste ljuti jer vaša prijateljica koja je rodila nedugo prije vas nikada nije priznala da se osjeća ljuto - ne brinite. Sve su to logični razlozi za ljutnju i niste ni prva ni posljednja koja se tako osjeća.

Posebno ako ste jedna od onih koja je pred sebe stavila velika očekivanja i po prirodi težite perfekcionizmu. Briga za bebu je jedna vrlo nestalna stvar i što se prije pomirite s time da vam dani neće protjecati kao i filmu to ćete se prije prestati ljuti na svaku sitnicu. 

5. Trema 

Možda nećete morati nastupiti pred velikom publikom, ali trema je također jedna vrlo normalna stvar koja svako malo obuzima nove majke. I to je normalno. Osjećaj panike i straha od poraza normalna je stvar koja će nakon nekoliko tjedana iščeznuti. Kako ćete svakim danom dobivati sve više samopouzdanja kao majka, jer ćete stjecati iskustvo, tako će i taj osjećaj sve više jenjavati. Posebno kada ćete uloviti i bolji ritam spavanja pa vas umor neće kočiti u usavršavanju vaše nove uloge. 

6. Hipersenzibilnost 

Svaka majka je ovo prošla. Možda ste prije bili snažna i samouvjerena djevojka koju je malo što moglo izbaciti iz takta. Ne brinite - ta će se osoba vratiti nakon što jedno vrijeme u vama provede jedna senzibilna dama koja će jednakom mjerom plakati na potrošenu rolu papira kao i na tužne vijesti o smrti nečijeg dugogodišnjeg ljubimca. 
 
Dajte si oduška, bit će vam lakše, a to razdoblje ionako neće trajati dugo. 
 
7. Sumnja
Ovako nešto će vam možda priznati samo najbolja prijateljica, ali zapravo nema te majke koja se u datom trenutku, nedugo nakon poroda, nije osjećala kao netko tko nema pojma što radi. "Jesam li dobra majka, hoću li znati odgojiti to dijete, kako ću proći sve te faze razvoja ako ne znam prepoznati ni što mojoj bebi sada treba? Hoću li biti sretna kada shvatim koliko će mi dijete oduzimati mog dragocjenog vremena? Hoću li voljeti svoje dijete unatoč tome što radi njega neću moći biti ono što sam nekada bila? 
 
Bez brige mame - ovo osjeća svaka majka, a ti će osjećati nestajati polako. I to nije samo puko obećanje, jer će se vaši prioriteti i vaše iskustvo mijenjati svakodnevno i u tome ćete sudjelovati samo vi. Korak po korak, lekcija po lekcija i shvatit ćete da vi možete sve! Samo nemojte biti prestroge prema sebi. 
 
I uživajte u svojoj bebi!

 
 

Pročitajte više