Nije isto - je li vaša bebica čvrsta ili kruta?

Foto: Shutterstock

NEKE su bebe previše čvrste i krute, što se naziva povišenim tonusom mišića ili hipertonusom. Roditelje takvo stanje ponekad zavara pa misle da su bebe s hipertonusom izuzetno napredne.

Naime, stisnute šake i zgrčene noge normalne su i uobičajene za tek rođene bebe, ali s vremenom bi ta napetost trebala malo popustiti. Kod hipertonusa dijete drži stisnute šake dulje od tri mjeseca života te vrlo rano može samostalno držati glavicu, već prije trećeg mjeseca. Ponekad takve bebe već u prva tri mjeseca mogu zauzeti sjedeći položaj ako ih se drži za ruke, a često i prenaglašeno reagiraju na bilo kakvu auditivnu, vizualnu ili taktilnu stimulaciju. Možda će se uspjeti i s trbuha okrenuti na leđa, što će roditelji opet smatrati uspjehom i napretkom, a tu bi radnju dijete trebalo moći izvesti tek s oko osam mjeseci.



Hipertonus se uglavnom otkriva na redovitim liječničkim pregledima, a nešto je češći kod prijevremeno rođenih beba, beba iz rizičnih trudnoća te onih mališana kod kojih je pri rođenju došlo do komplikacija.

Ako liječnik nije ništa primijetio, a vi sumnjate da vaše dijete ima povišeni tonus mišića, slobodno ga o tome pitajte. Povišeni tonus može biti prepreka u kasnijem motoričkom razvoju jer se njime stvaraju pogrešne sheme pokreta.

U slučaju hipertonusa liječnik će vas vjerojatno poslati fizioterapeutu koji će vam pokazati vježbice za normalizaciju tonusa. Koliko god izgledalo nemoguće jer se dijete opire i čvrsto drži, budite uporni i, naravno, nježni. Problem hipertonusa može se adekvatnim vježbicama te položajima pri povijanju i spavanju uspješno riješiti.

Pročitajte više