Nije svaki kašalj isti: Prepoznajte ga i reagirajte kako treba

Foto: 123rf 

SVAKA MAMA zna da postoje različite vrsta kašlja, no često je teško razlučiti o kakvoj se vrsti radi i kako doista pomoći djetetu.
 
Donosimo vam stoga osnovnu podjelu, simptome koji se vežu uz svaku pojedinu vrstu kašlja te moguće terapije koje možete dati djetetu iz svoje kućne ljekarne. 
 
Kašalj je grozan, pogotovo ako govorimo o bebicama, no znate li da je ponekad puno bolje da dijete kašlje nego da zadržava sluz u sebi? Kašalj je zapravo dobra zaštita jer organizam na taj način izbacuje i pročišćava dišne puteve, a iako često jest simptom bolesti, ne znači da će svaki kašalj dovesti do razvoja upale, temperature i same bolesti. 

>>>Šmrkavcima je mjesto vani<<<

Ovo su stoga neke vrste kašlja koje bi svaki roditelj morao znati dešifrirati: 

Uporan kašalj koji se javlja nakon jela ili u ležećem položaju

Ovakav će kašalj veću djecu često nagnati na slabiji tek jer su svjesna da će im hrana potaknuti kašalj, dok će se kod malih beba kašalj tumačiti i kao grčevi u trbuhu, budući da će uz kašalj nakon hranjenja često podrigivati i bljuckati. 
 
>>>Fina krema od banane protiv kašlja<<<

Ono što kod takvog periodičnog kašlja treba napraviti jest staviti dijete u sjedeći položaj barem još pola sata nakon jela, a pri spavanju mu dignuti uzglavlje. No, ako takav kašalj ne prolazi za otprilike dva tjedna, treba se obratiti liječniku koji će tada vjerojatno propisati neki lijek. 


Zreli kašalj koji ne otežava normalno disanje, niti ga prate piskutavi zvukovi prilikom disanja 

Ovakav kašalj često prati začepljen nos, kihanje, suzne oči, a često i lagana temperatura. 

>>>Prirodni oblozi protiv kašlja<<<

Nosić je ovdje glavni problem jer se iz njega sluz slijeva u ždrijelo, što potiče zreli kašalj. Zato je važno često čistiti nos beba s aspiratorom te razrjeđivati sluz u nosu fiziološkom otopinom ili kapima, a većoj djeci jako često ispuhivati nos. Također je dobro tu i tamo pročistiti ga fiziološkom otopinom, a ukoliko je nos konstantno začepljen kapima. Kašalj bi uz pravilnu njegu trebao prestati za desetak dana, a za sve duže od tog perioda trebalo bi se ipak konzultirati s liječnikom - da se vidi radi li se možda o alergiji ili upali sinusa i da kašalj ne bi prerastao u nešto više - bronhitis ili upalu pluća. 

Grlen i hrapav kašalj koji se javlja u istim intervalima, a može biti i suh i "mokar"
 
Ovakav kašalj može prilično izmoriti dijete, a simptomi koji ga prate su uporne glavobolje, povraćanje, bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u leđima i relativno visoka temperatura. Vrlo često zna biti riječ o gripi koja prijeđe u visoku temperaturu, povraćanje te dijete počne odbijati jelo i piće. Tada se morate obratiti liječniku da propiše sredstva protiv dehidracije, a možda i nešto drugo. 


Suh, atipičan, zvuči kao lavlja rika 

Ovakav se kašalj redovno pojavljuje noću, a riječ je o kašlju povezanom s upalom glasnica, odnosno laringitisom. Takav kašalj zvuči grozno, a dijete se prilikom hvatanja zraka i uopće osluškivanja vlastitog kašlja zna i uspaničiti pa još teže dolazi do zraka. 
 
>>>Kada nas probudi gušenje i lavlja rika<<<
 
S obzirom na to da se javlja noću, panika je još i veća, pa je dijete potrebno ili izvesti na svjež zrak ili ga ostaviti u kupaonici da se pari uz pomoć vruće vode koju možete pustiti u kadi. U svakom slučaju, hladan i vlažan zrak omogućit će brže spuštanje sluzi i ublažiti kašalj, no ukoliko niti to ne pomogne jer se dijete i dalje bori za zrak - odmah otiđite liječniku koji će u tom slučaju vjerojatno dati injekciju kojom će se simptomi brzo ublažiti. No, ako kašalj bude izdržljiv (unatoč zvuku rike), simptomi će se uz neki antialergijski lijek povući za tri-četiri dana. Zato je dobro takav lijek imati u kući, posebno ako je dijete sklono laringitisu. Također valja znati da je to dosta česta bolest kod djece do otprilike pet godina starosti. 

Napadi suhog kašlja s otežanim disanjem 

Ovakvom kašlju najčešće prethodi klasična prehlada, no ako napadi takvog suhog kašlja ne prestanu za tjedan dana ili postanu još intenzivniji (kod beba se simptomi još jače manifestiraju), svakako se treba obratiti liječniku koji će ovakav kašalj vjerojatno liječiti antibioticima. No unatoč njima, kašalj će u blažem obliku vrlo vjerojatno trajati još tjednima, čak i mjesecima. 
 
Odabir sirupa, pastila, lijekova iz kućne ljekarne

>>>Prirodni sirup protiv kašlja i za lakše iskašljavanje<<<
 
Roditelji obično već kod prve naznake kašlja vole posegnuti za klasičnim sirupima - međutim, to nije uvijek najbolja opcija, prvenstveno zato što postoje sirupi koji pomalo zbunjuju svojim djelovanjem, jer mogu i zaustavljati i poticati kašalj. 
 
Zato je važno znati da kod zrelog kašlja koji dolazi iz donjih respiratornih organa nije potrebno uzimati sredstva za ublažavanje kašlja, jer bi time mogli pogoršati ili odgoditi ozdravljenje.  

>>>Prirodni sok protiv kašlja<<<

Na tržištu postoje i sredstva za razrjeđivanje sluzi, no mnoga su istraživanja pokazala da njihova djelotvornost nije baš neka, pa je stoga najbolje djetetu davati više tekućine i toplih napitaka. To bi uostalom mogao biti i jedan od najboljih lijekova koji ćete pružiti svom djetetu.
 
Puno tople tekućine. 

 

Pročitajte više