Novi test dječjih autosjedalica pokazao da su na tržištu samo dva loša proizvoda

Foto: Shutterstock

Hrvatski autoklub i partneri nedavno su završili testiranje 30 dječjih autosjedalica analizirajući ih u kategorijama sigurnosti, uporabe, ergonomije i prisutnosti štetnih sastojaka. Rezultati su ohrabrujući: 28 modela nadmašuje zakonske standarde, s dvije iznimke - Maxi-Cosi Pebble 360 Pro i Maxi-Cosi Pebble 360 Pro + FamilyFix 360 Pro, koje su pale na testu zbog prekomjerne količine štetnih tvari.

Najbolje ocjene dobili su Besafe iZi Go Modular X2 i-Size + iZi Modular i-Size Base i Cybex Cloud T + Base T, s prosječnom ocjenom 1.7. Posebno se istaknuo Joie i-Spin 360 E za djecu do četiri godine, dok je Cybex Solution T i-Fix bio najbolji među pomoćnim sjedalicama.

Ovaj test ističe važnost Isofix priključka za sigurnost i jednostavnost uporabe. Napomenimo da se od kolovoza 2024. neće smjeti prodavati nove modele bez odobrenja prema novom standardu UN ECE Reg. 129, ali postojeći modeli s odobrenjem UN Reg. 44 mogu se i dalje koristiti bez ograničenja. Ovo je važna informacija za roditelje u vremenima kada svaki trošak ima velik utjecaj na kućni budžet.

Detaljne rezultate testiranja autosjedalica pronađite ovdje.

Kako odabrati pravu dječju autosjedalicu?

Prilikom kupnje dječje autosjedalice bitno je donijeti informiranu odluku. Evo nekoliko ključnih savjeta.

Provjerite kompatibilnost: Prije kupnje testirajte autosjedalicu. Provjerite je li čvrsta i stabilna kad se postavi u vozilo.

Obratite pažnju na Isofix: Ne odgovara svaki model autosjedalice Isofix bazi istog proizvođača. Provjerite kompatibilnost sjedala s bazom i njihovu pripadnost modularnom sustavu.

Težina i dvodijelni modeli: Ako često mijenjate vozila, razmotrite dvodijelne modele (školjka sjedala plus Isofix stanica) zbog lakšeg postavljanja.

Podešavanje i sigurnost: Redovito prilagođavajte pojaseve i naslon za leđa kako dijete raste. Zategnite naramenice i pojaseve vozila, a debele jakne izvucite ispod trbušnog pojasa.

Informiranje i cijena: Prije kupnje skupite informacije o dostupnim proizvodima. Najskuplja autosjedalica nije nužno i najbolja, ali nikad ne zanemarujte sigurnost.

Pametan izbor dječje autosjedalice može osigurati ne samo udobnost za dijete već i ključnu sigurnost tijekom vožnje.

Pročitajte više