Novopečena mama: Muž mi je rekao da me ne može gledati ni dirati nakon što sam rodila

Ilustracija: Shutterstock (Na fotografiji nije osoba iz teksta)

NEPOTREBNO je spominjati da trudnoća i porođaj ostavljaju trag na tijelu žene, a oporavak može trajati dugo, ponekad čak godinama. Ali jedna žena na Redditu je otkrila da njezin suprug za to nema razumijevanja.

"Suprug mi radi 14 sati dnevno i većinu vremena sam sama kod kuće s bebom. Oporavljam se od carskog reza i kronično sam neispavana. Zbog svega toga, nakon 4 tjedna sam ostala bez mlijeka", napisala je.

Ubrzo se suočila i s dijagnozom postporođajne depresije, zbog čega si je ova žena čak dvaput pokušala oduzeti život. Podaci kažu da 80 posto žena doživi takozvani baby blues u prvim tjednima nakon poroda. Kod 15 posto majki razvija se postporođajna depresija, koja može biti iscrpljujuća, ali i opasna. 

"Sreća je što sam mogla računati na svoju svekrvu, koja je uskočila i preuzela bebu jednu noć u tjednu kako bih se mogla odmoriti i pobrinuti za sebe. Uspjela sam se oporaviti, ali moj suprug čini sve da mi odmogne. Govori mi da sam odvratna i da izgledam nezdravo te da moram preuzeti odgovornost za kilograme nakupljene u trudnoći", nastavila je.

Otišla je u posjet svojoj obitelji i ostala je kod njih tri mjeseca. Uočila je da joj ožiljak od carskog reza zacjeljuje pa je čak i uspjela skinuti 3 kilograma. Ali čim se vratila doma, sve se promijenilo.

"Opet sam sve morala raditi sama. Opet se javila depresija. Došla je zima, nisam mogla izlaziti, ni vježbati, počela sam jesti iz dosade. Opet sam se udebljala i muž mi sada govori da me ne može pogledati ni dodirnuti. Nije mi rekao da me voli 7 mjeseci", dodala je anonimna žena, čija je ispovijest šokirala mnoge. 

"Vrijeme je da ga ostaviš", "Takav muškarac te ne zaslužuje", najčešći su komentari.

Iako je uvriježeno mišljenje da bi dojenje trebalo pomoći novopečenim majkama da izgube kilograme nakupljene u trudnoći, to ne vrijedi za sve žene, a debljanje nakon porođaja je nevjerojatno uobičajeno. Često se sve svodi na hormone. Porast razine hormona stresa, kortizola, zbog zahtjeva majčinstva, a posebno zbog nedostatka sna koji donosi nova beba, dovoljan je da izazove debljanje i spriječi gubitak težine.

Pročitajte više