Odgovor vas neće iznenaditi - tko je sretniji - majke ili očevi?

Foto: 123rf

SRETNIJI ili - zadovoljniji. Što mislite - kome je bolje - mamama ili tatama?

Ma bravo - pogodile ste. Mame su divne i krasne i čarobne i samim time - nesretnije. Ha! Ništa novo što već ne znamo, ali hajde - postoji čak i studija koja govori o tome. Pa da ne budemo one koje grintaju uzalud, evo što kaže studija koju je radila ekipa s američkog Cornella, Sveučilišta u Minnesoti te ekipa Minnesota Population Centera, a kojom su pokušali dokučili aktualno stanje stvari zadovoljstva mama i tata podjelom roditeljskih uloga u njihovom domu.

Znate već na što su ciljali.

Svi oni koji će sada reći - to nije istina - "moj muž ne pomaže meni već ravnopravno sudjeluje u roditeljskim odgovornostima" - i studija će čak reći - blago vama, držite tog muškarca da vam ga ne ukradu, jer on je tako rijetka roba na tržištu.

Da - to kaže studija. Muškarci koji ravnopravno sudjeluju u roditeljskim ulogama i zadaćama rijetki su kao i sve endemske vrste, i zbog toga su mame redovno nesretnije od tata. Jer tata je prisutan zato da bude prisutan, a ne zato da u svojoj kući potegne isto kao i mama.

I tu je osnovni kamen spoticanja.



Naime, studije je pokazala jednu svijetlu stvar - a ta je da današnji muškarci ipak puno više uživaju u druženju s djecom, nego što su u tom uživali muškarci u prošlosti, ali lošija je stvar da u druženju s djecom mame uživaju manje nego prije. Jer su često pod stresom u utrci s vremenom, s obzirom da im malo njega preostaje za ležerno uživanje. Jer rade i još kod kuće - rade. I tu se ne misli samo na rad u obliku čišćenja, kuhanja, spremanja. One su te koje u velikoj većini slučajeva rješavaju sve one svakodnevne sitne potrebe - u glavi čuvaju dječje obaveze, dižu knjige u knjižnicama, kupuju poklone za tuđe rođendane, brinu jesi li cipele čitave ili ne, obavljaju šoping, pomažu u dječjim projektima, idu na roditeljske sastanke.

A tu im sigurno ne pomaže ni činjenica da spavaju manje od muškaraca jer čak i kada djeca već počnu spavati cijelu noć, nekako uvijek, usred noći, kada im ne što zatreba, zovu mamu.

Mame su zbog svega toga dokazano više pod stresom i samim time manje sretne od svojih partnera. Jer uloge baš i nisu ravnopravno podijeljene.

I zato kada sljedeći put neka mama odluči požaliti se javno da joj je svega dosta, sjetite se da je to zbog toga što njen muškarac nije u onom malom postotku ravnopravnih partnera.
 

Pročitajte više