Osam razloga zašto je finski obrazovni sustav najbolji na svijetu

Foto: EPA

INTELEKTUALNE i obrazovne reforme pokrenule su niz promjena, koje su potpuno revolucionirale finski obrazovni sustav. Učenici u ovoj zemlji svojim rezultatima daleko iza sebe ostavljaju SAD, ali i azijske zemlje, poput Kine, Singapura i Japana, u kojima su djeca godinama postizala prva mjesta na natjecanjima iz matematike i znanosti.

Pitate se kako je to moguće? Finska prednjači po pitanju obrazovanja zbog zdravorazumske prakse i holističkog okruženja za podučavanje koje pravednost stavlja ispred izvrsnosti. Evo osam razloga koji finski obrazovni sustav čine jednim od najboljih na svijetu.

Nema standardiziranih testova

Učenici koji rješavaju standardizirane testove uglavnom uče da polože test, a nastavnici ih podučavaju da bi položili test. Finska nema takve testove. Jedina iznimka je Nacionalna matura, kojoj se pristupa dobrovoljno, po završetku srednje škole. Sva djeca diljem Finske ocjenjuju se na individualiziranoj osnovi i sustavu ocjenjivanja njihovih učitelja. Praćenje napretka provodi tamošnje Ministarstvo obrazovanja, navodi Svjetski ekonomski forum.

Suradnja, a ne konkurencija

Dok je školovanje za većinu poput velikog natjecanja, Finci ga vide drugačije i citiraju pisca Samulija Paronena koji kaže: "Pravi pobjednici se ne natječu."

U Finskoj ne postoje popisi škola ili učitelja s najboljim rezultatima. To nije takvo okruženje. Umjesto toga, cijeni se suradnja.

Osnove su prioritet

Od 1980-ih u finskim školama prioritet su osnove. Svi učenici imaju besplatnu prehranu u školi, nudi im se psihološko savjetovanja i individualizirano vođenje. Naglasak je na jednakosti i lakoći pristupa zdravstvenoj zaštiti.

Polazak u školu u starijoj dobi

Finci znaju koliko je važno da djeca budu djeca. Zbog toga se u školu kreće sa 7 godina. Škola je obavezna do devetog razreda, a sve nakon toga je po izboru. 

Finci se bude kasnije 

Škola u Finskoj obično počinje između 9 i 9:45. Istraživanje je pokazalo da je rani početak nastave štetan za dobrobit, zdravlje i sazrijevanje učenika. S obzirom na to da nastava počinje kasnije, obično završava između 14 i 14:45. Nastavni sati su duži, kao i odmori između njih.

Dosljedna poduka

Učenici u Finskoj često imaju istog učitelja šest godina. On za to vrijeme preuzima ulogu mentora. Tako se gradi povjerenje i povezanost, zbog čega se obje strane poznaju i poštuju.

Opuštenija atmosfera

Još jedna posebnost finskih škola je manje stresa. Učenici tijekom dana imaju nekoliko 15-minutnih intervala tijekom kojih mogu ustati i protegnuti se ili udahnuti malo svježeg zraka. U školi jedu užinu i uživaju u rekreacijskim aktivnostima.

Ovakvo okruženje potrebno je i učiteljima. U svim školama postoje sobe za učitelje, u kojima mogu odmarati i opuštati se, pripremati za dan ili se jednostavno družiti.

Manje domaćih zadaća i više boravka na otvorenom

Prema OECD-u, učenici u Finskoj imaju manje domaćih zadaća od učenika u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu. Dnevno na zadaće utroše svega pola sata. Umjesto na zadaće, fokusirani su na to da što više vremena provode na svježem zraku i bave se tjelesnim aktivnostima. 

Kada ne brinu o ocjenama i nisu pod stresom, učenici u najsretnijoj zemlji na svijetu mogu se usredotočiti na najvažniji zadatak - učenje i rast.

Ako živite izvan Hrvatske i želite s nama podijeliti na koji način funkcionira vrtić ili škola u vašem mjestu boravka, pišite nam na mame@index.hr.

Pročitajte više