Osnovnoškolci i matematika: 10 savjeta za roditelje kako pomoći djeci u učenju  

Foto: Unsplash

Obitelj ima ključnu ulogu u poticanju pozitivnog stava prema matematici i pružanju potrebne podrške. Ipak, pozitivan utjecaj nije samo u podršci tijekom rješavanja matematičkih zadataka već i u stvaranju sigurnog okruženja za dijete.

Također, integracija matematike u svakodnevni život, poticanje samostalnog rješavanja problema te aktivno praćenje i slavlje postignuća djeteta postavljaju dobre temelje za opći akademski razvoj. Ovo je deset savjeta za roditelje kako pomoći osnovnoškolcima u učenju matematike kod kuće.

1. Stvorite pozitivan stav

Roditelji bi sami trebali zadržati pozitivan stav prema matematici i izbjegavati izražavanje negativnosti. Važno je naglasiti da je matematika vrijedna vještina, koja može biti zanimljiva i zabavna.

Trebamo izbjegavati izjave poput "Nikad nisam bio dobar u matematici" kako bismo spriječili svoje dijete da razvije sličan način razmišljanja.

2. Uključite matematiku u svakodnevni život

Možemo integrirati matematiku u svoje svakodnevne aktivnosti. Dok kuhamo, možemo uključiti dijete u mjerenje sastojaka, procjenu količina i slično. Također, dok smo u kupovini, možemo zamoliti djecu da uspoređuju cijene ili računaju popuste.

3. Igrajte matematičke igre

Matematičke igre i zagonetke čine učenje ugodnim. S djecom možemo igrati različite društvene igre koje uključuju matematiku, odnosno računanje i logičko razmišljanje. Online matematičke aplikacije također nude interaktivne načine za poboljšanje vještina.

4. Uspostavite namjenski prostor za učenje

Roditelji trebaju za djecu stvoriti udoban i organiziran prostor za učenje, gdje se dijete može usredotočiti na matematičke aktivnosti. Važno je smanjiti ometanja i osigurati potreban pribor, kao što su olovke, papir, ravnala i kalkulatori.

5. Postavite realne ciljeve

Važno je da roditelji postave ostvarive ciljeve na temelju trenutne razine djetetove matematike. Bez obzira na to koliko su možda mali njihovi uspjesi, trebamo ih slaviti kako bismo im podigli samopouzdanje i motivaciju.

6. Koristite primjere iz stvarnog života

Roditelji trebaju djeci pokazati da je matematika važna u stvarnom svijetu. Jedan od načina je razgovor o udaljenostima, vremenu putovanja i rutama na obiteljskom izletu, piše Star Weekly News.

7. Budite strpljivi

Svako dijete uči vlastitim tempom. Važno je da budemo strpljivi i pružimo potrebnu podršku. Roditelji trebaju ponuditi vodstvo bez nametanja pritiska te biti spremni objasniti koncepte više puta, ako je potrebno.

8. Potaknite rješavanje problema

Preporučljivo je da roditelji djecu izlažu raznim matematičkim problemima koji zahtijevaju kritičko razmišljanje. To ih potiče da zadacima pristupe iz različitih perspektiva i razviju vlastite strategije za rješavanje zadatka.

9. Pružite praktične primjere

Pri učenju roditelji trebaju matematičke koncepte povezati s praktičnim primjerima. Na primjer, ako učimo djecu razlomcima, možemo upotrijebiti kriške pizze kako bismo ilustrirali različite razlomke.

10. Naglasite da su pogreške prilike za učenje

Važno je da djeca shvate kako su greške prirodni dio učenja. Trebamo otvoreno razgovarati o pogreškama, identificirati područja koja trebaju poboljšanje i raditi zajedno na prevladavanju izazova.

Usvajanjem ovih strategija roditelji mogu stvoriti poticajno i ugodno okruženje za učenje kod kuće, potičući interes svoje osnovnoškolske djece za matematiku.

Pozitivna uključenost može imati trajan utjecaj na akademski uspjeh djece i cjelokupni stav prema učenju.

Pročitajte više