Ova čudna ponašanja djeteta su zapravo poziv u pomoć

Foto: 123RF

KAO i odrasli, i djeca imaju svoje uspone i padove. 

Djeca mogu biti vrlo osjetljiva i osjećati tjeskobu zbog problema s učenjem ili zbog obiteljskog okruženja. Pored toga, nedostatak pozornosti može kod djece izazvati agresiju i hiperaktivnost. Važno je prepoznati ta ponašanja u početku i pokušati na njih djelovati.

Ovo su najčešća ponašanja djece koja roditelji često smatraju problematičnima, a zapravo su poziv u pomoć. 

Dijete pokazuje agresiju i grize

Agresija kod mališana može se lako objasniti jer se radi o razvoju mozga. Jednostavno, dječji mozak se razvija i mališani grade vještine rasuđivanja i logičkog razmišljanja. Grickanje i agresija nisu negativan odraz prema vašem roditeljstvu.

Mogli bi vam baciti igračku na glavu dok ih pokušavate poljubiti jer djeca jednostavno nemaju dovoljno razvijenu samokontrolu.

Najbolji način reagiranja je modelirati odgovarajuće ponašanje za dijete, a zatim ih zatražiti da ga ponove sve dok reakcija ne bude ispravna.

Dijete ima promjene raspoloženja i postaje histerično

Dali ste djetetu ružičastu šalicu umjesto plavu i to je bio povod za scenu punu suza i vikanja? Zapravo nije riječ o nečem neobičnom. Emocije vašeg djeteta postaju sve složenije, ali njihova sposobnost da se nose s njima ponekad nije dovoljno jaka. Drugim riječima, svako malo razočaranje za njih je vrlo frustrirajuće i osjećaju se kao da je kraj svijeta.

Najbolje je da ostanete ravnodušni, dopustite djetetu da izbaci svoje frustracije, a onda im dajte do znanja da njihova reakcija možda nije u redu.

Pokažite im nekoliko pozitivnih načina kako da oslobode svoje osjećaje i dajte im do znanja da bacanje cipela ili hrane nije korisno rješenje.

Dijete odbija sjesti u autosjedalicu, obuti cipele ili spremiti stvari u ruksak

Ako vaše dijete baca cipele, odbija se odjenuti ili ne želi spakirati stvari u ruksak, to može značiti da je umorno od aktivnosti i želi malo vremena za opuštanje.

Ne morate dijete voditi posvuda ili ih tjerati na milijun raznih aktivnosti jer to može dovesti do preopterećenja.

Vaše dijete trči u krugovima, tuče se i igra lovice

Ako se vaše dijete ne želi smiriti, želi se tući ili cijelo vrijeme trči oko vas, to može značiti da nije dovoljno aktivno. 

Djeca će vam možda pokušati reći da se žele igrati vani, skakati ili se družiti s drugom djecom.

Provjerite raspored djeteta. Možda ima puno slobodnog vremena i ne zna gdje potrošiti energiju. Pokušajte organizirati vrijeme za igru s drugom djecom.

Vaše dijete baca i razbija igračke

Vaše dijete može razbijati igračke, agresivno se igrati s njima ili čak ignorirati novi autić ili lutku. 

Ovo može značiti da im je dosadno biti kod kuće. Možda žele ići u šetnju, raditi neku drugu aktivnost poput crtanja ili se samo družiti s vama.

Pokušajte predložiti različite aktivnosti, ali nemojte biti naporni. Naprimjer, možete i sami početi crtati i ako vaše dijete zaista želi sudjelovati, pridružit će vam se.

Vaše dijete svemu kaže "Ne!"

Djeca mogu odbiti pojesti obrok, oprati zube ili obući pidžamu. Jednostavno ne žele surađivati. Ova vrsta ponašanja može biti znak da vaše dijete želi dobiti kontrolu nad nekom situacijom.

Da biste izbjegli ovu borbu za vlast, pametno je dati djetetu dva izbora. Naprimjer, možete predložiti da spremi svoju sobu sada ili nakon šetnje.

Uhvatili ste dijete kako vara i laže 

Djeca mogu lagati ili pretjerivati u nekim stvarima, ali ako se to događa prečesto, ne biste to trebali zanemariti. To se može dogoditi kad se nečega uplaše, poput vaše reakcije na istinu.

Prvo, nemojte to shvaćati osobno. Drugo, pokušajte pronaći korijen laži. Treće, više cijenite dobro ponašanje djeteta.

Vidjeli ste kako vaše dijete udara druge

Djeca tek uče kako podnijeti snažne emocije kada su ljuti ili povrijeđeni pa to može biti razlog zašto udaraju druge. Njihove sposobnosti komuniciranja i suočavanja nisu jako razvijene prije pete godine života. Starija djeca mogu se ponašati ovako zbog tjeskobe i straha. Također, vaš roditeljski stil mogao je utjecati na ovakve reakcije.

Obratite pažnju postoji li netko tko im je blizak i pokazuje im ovaj loš primjer komunikacije.

Pročitajte više