Ova obilježja pripadaju emocionalno nasilnim majkama

Foto: Shutterstock

ODNOS roditelj-dijete obično se smatra jednim od najprirodnijih i bezuvjetnih odnosa punih ljubavi, tako da roditeljsko zlostavljanje djece nije samo neočekivano već i iznimno štetno. Od djetinjstva do odrasle dobi očekujemo da će naše majke uvijek raditi sve da nas zaštite.

Nažalost, realnost nije uvijek takva, a ponekad je potrebno vrijeme da djeca emocionalno nasilnih roditelja shvate na koji su točno način bila zlostavljana.

Emocionalno nasilni roditelji

Fizičko zlostavljanje - ono na što mnogi od nas pomisle kada čujemo riječ "zlostavljanje" - ponekad je lakše prepoznati ili razumjeti jer mnogi znakovi emocionalnog ili psihičkog zlostavljanja mogu proći ispod radara i može ih se odbaciti kao nevažne ili čak normalne u određenoj vrsti roditeljskog pristupa.

Međutim, emocionalno zlostavljanje može ostaviti trajnu štetu i nikad ne bi trebalo biti normalno i prihvaćeno. Ovo su znakovi emocionalnog zlostavljanja majki nad djecom.

Previše je kritična

Svi zdravi i intimni odnosi uključuju stupanj iskrenosti i spremnosti za konstruktivne povratne informacije kako bi se međusobno pomagalo, uz razumijevanje da se to stvara iz istinskog osjećaja ljubavi i samo ako je popraćeno dovoljnom podrškom.

Međutim, kritika može postati oruđe zlostavljanja kada je pretjerana i slomiti djetetovo samopoštovanje, osjećaj vlastite vrijednosti i spremnost da se zalaže za sebe.

Njene reakcije su nedosljedne

Ako vaša majka nudi različite reakcije i nikad ne znate kako će reagirati na nešto, to može biti vrlo zahtjevno za vas i ostale u njenoj blizini. Ako napravite malu pogrešku, mogla bi biti ljubazna i oprostiti vam, no ponekad će na iste stvari reagirati ljutito i zlobno.

Koristi krivnju da manipulira vama

Emocionalno nasilne majke posebno su vješte u nametanju osjećaja krivnje svojoj djeci. Njihov pasivno-agresivni jezik može otežati uočavanje njihove taktike i pomoći im pri uvjerljivom poricanju tog lošeg obrasca, zbog čega je takvo toksično ponašanje vrlo teško prepoznati.

Vi ste krivi za njezinu situaciju ili stres

Emocionalno nasilni roditelji često odbijaju preuzeti odgovornost za svoje ponašanje ili osjećaje. Umjesto toga, svoje probleme projiciraju na one koje zlostavljaju, namečući neopravdanu krivnju i odgovornost svojoj djeci i članovima obitelji.

Ne razgovara s vama ako je nezadovoljna

Još jedan znak da je vaša majka emocionalno nasilna je ako ima periode kad ne želi komunicirati s vama niti vam se obraćati. Ako joj se ne sviđa vaše ponašanje, nešto što ste joj rekli ili je na bilo koji drugi način nezadovoljna vama, prestaje razgovarati.

Vaš je posao da bude sretna

Emocionalno nasilni roditelji imaju tendenciju eksternalizirati svoje emocije i teret onoga što osjećaju prebaciti na ljude u svojoj blizini.

Osim toga, mogu imati slabe emocionalne granice sa svojom djecom, što ih dovodi do toga da pretjerano dijele emocionalne poteškoće i ostavljaju djeci da isprave stvari, čak i ako su premlada da bi mogla podnijeti tu odgovornost.

Ništa što radite nije dovoljno dobro za nju

Emocionalno nasilne majke možda nikada neće biti zadovoljne vašim postignućima, bez obzira koliko velika ili mala ona bila. Ne podržavaju vaše napore i ne slave vaše uspjehe s vama. Nije osobito važno jeste li ispunili ono što su od vas očekivali ili niste i je li vaše postignuće bilo savršeno ili ne - hiperkritična majka će i dalje pronaći načine da umanji vaše pobjede.

Ograničava vam privatnost ili želi znati sve o svemu što radite

Zdrave granice privatnosti nužne su za odnos roditelj-dijete kako bi dijete imalo slobodu da samostalno istražuje, razmišlja i rješava probleme bez teških posljedica, osuđivanja ili straha od neugodnosti. Međutim, emocionalno nasilni roditelji često njeguju odnose s djecom koji su pretjerano invazivni, posebice u vezi s osobnim životom djeteta.

Obraća vam se na agresivan ili omalovažavajući način

Verbalno ponižavanje, negativni komentari, prozivanje ili čak prijetnje nisu neuobičajeni u emocionalno nasilnih roditelja. Za neke emocionalno nasilne majke ovi napadi mogu biti i batine, kojima se koriste kako bi se djeca ponašala onako kako one žele.

Ne dopušta vam da budete svoji

Takvi roditelji često daju prednost kontroli nad djecom umjesto da njeguju njihov razvoj, uključujući razvoj njihove individualnosti. One neće samo zahtijevati da se njihova djeca ponašaju onako kako one žele nego će ih u suprotnom i oštro kazniti.

Pročitajte više