Ovaj odličan trik vašem će glačalu podariti stari sjaj

Foto: 123RF

JEDNIMA omiljen, drugima omražen kućanski posao. Dakako, riječ je glačanju. Voljeli ga ili ne, glačalo i površinu na kojoj glačamo važno je održavati. Vjerujemo da ste sigurno barem jednom, prelazeći glačalom preko plastičnog ili ljepljivog dijela odjeće, posebno dječje, zalijepili nešto na ploču aparata. 

Očistiti takvo nešto s glačala zna biti prava noćna mora. Evo kako najbolje očistiti glačalo u četiri koraka, za što su vam potrebni ručnik, soda bikarbona, ocat, topla voda, stara četkica i štapići za uši.

Prvi korak

Napravite pastu za čišćenje od jedne žličice sode bikarbone i dvije žlice tople vode. Nanesite pastu na dno glačala i u rupice za paru. Ostavite nekoliko minuta da počne djelovati i zatim prebrišite ručnikom. Rupice očistite štapićima.

Drugi korak

Stavite ocat u posudu, umočite u njega četkicu za zube, a zatim time lagano iščetkajte dno glačala. 

Treći korak

Napunite glačalo vodom i uključite opciju za ispuštanje pare. Glačalo stavite na ručnik i trljajte ga dok ispuštate paru. Tako će se s njega skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste, kao i ocat.

Četvrti korak

Isključite peglu i ostavite je da se osuši, a zatim je prebrišite čistim ručnikom.

Ako niste uspjeli očistiti tvrdokorne mrlje s glačala, pokušajte na mrlju nanijeti pastu za zube. Pustite da odstoji, a zatim istrljajte vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Na kraju obrišite suhom krpom. Ovaj biste postupak mogli ponoviti i nekoliko puta ako se radi o zalijepljenoj plastici ili sintetici.

Pročitajte više